Ekonomija

Do kraja godine iz Beograda do Subotice za 80 minuta: Do Niša ćemo putovati manje od dva sata

Direktorka "Infrastrukture železnice Srbije" Jelena Tanasković je izjavila da se trenutno radi planska i projektno-tehnička dokumentacija i da će do kraja godine biti pušten tender, a da su obezbeđena sredstva za izgradnju pruge do Niša
Do kraja godine iz Beograda do Subotice za 80 minuta: Do Niša ćemo putovati manje od dva sata© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Direktorka "Infrastrukture železnice Srbije" Jelena Tanasković je izjavila da će deonica brze pruge Beograd - Subotica biti puštena u saobraćaj do kraja godine i da će tako građani moći iz glavnog grada na sever zemlje da stignu za 80 minuta. Ona je najavila i izgradnju brze pruge do Niša i rekla da će se iz prestonice do ovog grada do kraja 2028. godine stizati za 100 minuta.

Tanasković je istakla da se trenutno radi planska i projektno-tehnička dokumentacija i da će do kraja godine biti pušten tender, a da su sredstva za izgradnju obezbeđena.

Ona je rekla da je vrednost projekta 2,8 milijardi evra i oko 600 miliona, kako je rekla, "poklon Evropske unije".

"Tri i po godine nam zapravo treba da izgradimo ovu prugu. Od Beograda do Niša će moći da se stigne za 100 minuta, a da sada vozom taj put traje pet sati i 40 minuta", rekla je Jelena Tanasković.

Direktorka "Infrastrukture železnice Srbije" podseća da je pruga do Niša prva koja je sagrađena još 1884. godine i da je istorijski izuzetno bitna. Ističe da se pruga koja prolazi kroz centar grada izmešta posle 140 godina, pre svega zbog bezbednosti, i da će sada ići obilaznicom.

"To je zapravo deo koridora koji nas povezuje sa Grčkom, Turskom i dole do Azije", rekla je Tanasković, ističući transportni značaj.

Direktorka "Infrastrukture železice Srbije" podseća da se 36 minuta putuje od Beograda do Novog Sada.

"Do kraja ove godine putovaćemo od Beograda do Subotice za 80 minuta. Godinu dana pre roka će pruga Beograd-Subotica biti dostupna za putnike. Sad se već obavljaju testiranja, završeno je 98 odsto. Trebalo je da bude puštena u avgustu 2025, ali biće već krajem ove godine", kaže Tanasković.

Ona je rekla da se već uveliko radi rekonstrukcija železničkih stanica.

"Projekat rekonstrukcije 26 železničkih stanica započet je 2023. godine, i nastavlja se i u ovoj, a u toku je obnova 16 stanica", rekla je Jelena Tankosić.

image