Ekonomija

Klime i ventilatori "gutaju" kilovate: Koliko smo struje potrošili i da li će je biti dovoljno

Prethodnih dana je temperatura prelazila 40 stepeni, tako da su se građani očigledno masovno "hladili" klimama i ventilatorima, pa je pitanje koliko će im se zbog toga u julu "usijati" računi
Klime i ventilatori "gutaju" kilovate: Koliko smo struje potrošili i da li će je biti dovoljnoGetty © stock photo/Witthaya Prasongsin

Potrošnja električne energije na teritoriji Beograda i Srbije drastično je povećana proteklih dana u poređenju sa istim periodom prošle godine. Klime i ventilatori "gutaju" kilovate, a građani Srbije su od početka poslednjeg toplotnog talasa dnevno trošili od  20 do 35 odsto više struje u odnosu na isti period lane.

U "Elektrodistribuciji Srbije" za RT Balkan kažu da je najveći rast potrošnje ove nedelje na nivou Beograda bio u utorak, kada je zabeležen dnevni protok od 23,02 miliona kilovata, što je za 44,29 odsto više u odnosu na isti datum prošle godine.

U ponedeljak je zabeležen dnevni protok električne energije od 78,51 milion kilovatčasova na teritoriji Srbije, što je za 23,03 odsto više u odnosu na isti datum prošle godine. Na teritoriji Distributivnog područja Beograd zabeležen je dnevni protok od 22,03 miliona kilovata, što je za 35,98 odsto više nego lane. U utorak je potrošeno 82,25 miliona kilovatčasova na teritoriji Srbije, što je za 34,81 odsto više u odnosu na isti datum prošle godine. 

U sredu je potrošeno 84,07 miliona kilovata u Srbiji, od čega 23,62 miliona kilovata u Beogradu, što je za 30,79 odsto više u odnosu na isti datum prošle godine.

U "Elektrodistribuciji Srbije" kažu za RT Balkan da prilikom tumačenja ovih podataka, treba uzeti u obzir sve faktore koji utiču na dnevnu potrošnju električne energije, kao što su dnevna temperatura i vremenski uslovi u posmatranom periodu ove i prošle godine. A prethodnih dana je temperatura prelazila 40 stepeni, tako da su se građani očigledno masovno "hladili" klimama i ventilatorima, pa je pitanje koliko će im se zbog toga u julu "usijati" računi.

U "Elektroprivredi Srbije" za RT Balkan kažu da veće korišćenje klima uređaja utiče na povećanje potrošnje električne energije i da je tokom juna u pojedinim danima potrošnja električne energije bila za 15 do 20 odsto veća nego u istom periodu prošle godine.

Oni napominju da proizvodnja električne energije u elektranama "Elektroprivrede Srbije" funkcioniše sigurno i stabilno.

"EPS će, kao i uvek, u svim vremenskim uslovima i situacijama, obezbediti dovoljno električne energije za građane i privredu Srbije. Na deponijama su zalihe veće od 1,5 miliona tona uglja, dok je u akumulacijama više od 510 gigavatčasova. Proizvodnja uglja i električne energije je stabilna i u skladu sa planom, kao i sa ostvarenim rezultatima iz prethodne godine", kažu u EPS-u za RT Balkan.

image