Kultura

Glavna urednica Sputnjika Ljubinka Milinčić član žirija za najveću književnu nagradu Rusije

Najveću književnu nagradu u Rusiji, koja bi se mogla nazvati analogom "Bukera" dodeljuje svake godine Književna akademija Rusije, koja je formirana tako da u njoj bude predstavljen sam vrh kulturnog i književnog života zemlje, kao i gosti iz sveta
Glavna urednica Sputnjika Ljubinka Milinčić član žirija za najveću književnu nagradu Rusije© Спутњик/Дејан Симић

Čast da bude član žirija za dodelu najveće književne nagrade u Rusiji - "Boljšaja knjiga" imaće glavni urednik Sputnjika Srbija Ljubinka Milinčić.

Prestižna nagrada osnovana je 2005. godine, a dodeljuje se za najbolju knjigu u prozi, uključujući memoare, dokumentarnu prozu i autorske prevode. Cilj velikog priznanja je da podstakne autore koji mogu da doprinesu kulturi Rusije i povećaju interes za čitanje.

Najveću književnu nagradu u Rusiji, koja bi se mogla nazvati analogom "Bukera" dodeljuje svake godine Književna akademija Rusije, koja je formirana tako da u njoj bude predstavljen sam vrh kulturnog i književnog života zemlje, ali i gosti iz sveta, i čini je 105 učesnika.

"Za učestvovanje u radu žirija jedne od najstarijih i najznačajnijih književnih nagrada Rusije ove godine su pozvani vodeći slavisti Španije, Mađarske, Kine i Srbije: profesor na Katedri Grčke filologije i slavjanske filologije Univerziteta Granade Rafael Gusman Tirado; književnik, prevodilac, laureat Mađarske državne književne nagrade Atila Jožef Jožef Goreti; direktor pekinškog centra slavistike, laureat međunarodne prevodilačke nagrade Čitaj Rusiju, profesor Lu Venfej i prevodilac, Ljubinka Milinčić, glavni urednik agencije Sputnjik Srbija, laureat najvažnijih prevodilačkih nagrada u Srbiji, i najveće u Rusiji - "Čitaj Rusiju", saopštio je organizator nagrade.

Nagradu su do sada dobili svi najznačajniji ruski savremeni pisci, među kojima su Evgenije Vodolaskin, Sergej Beljakov. Guzelj Jahina, Leonid Juzefovič, Mihail Šiškin, Pavel Basinski, Varlam Šalamov, Zahar Prilepin…

image