Kultura

"Zlatni toranj" Palićkog festivala pripao filmu "78 dana"

Žiri glavnog takmičarskog programa 31. Palićkog festivala je ocenio da je film Emilije Gašić "neverovatno režiran, odglumljen, snimljen i montiran"
"Zlatni toranj" Palićkog festivala pripao filmu "78 dana"© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Nagrada "Zlatni toranj" za najbolji film na Festivalu evropskog filma Palić pripao je ostvarenju "78 dana" rediteljke Une Gašić, saopštio je danas žiri na konferenciji za novinare. Žiri glavnog takmičarskog programa 31. Palićkog festivala, kog čine reditelj Bojan Vuletić, producentkinja Betina Brokemper i glumica Lijana Ruokite-Jonson, ocenio je da je film Emilije Gašić "neverovatno režiran, odglumljen, snimljen i montiran".

Žiri je naveo da će "78 dana" gledaoce dirnuti svojim humorom, terajući ih da se smeju i plaču u isto vreme. Nagradu "Palićki toranj" za najbolju režiju žiri je dodelio Runaru Runarsonu za "Kad svane dan", ocenivši da je film "impresionirao ne samo vrhunskom glumom i sugestivnom upotrebom slike i zvuka, već i prikazom unutrašnjeg tugovanja u složenoj situaciji u vezi".

Žiri je dodelio specijalno priznanje filmu "Čovek magnet" Gusta van den Bergea, "za poetsko putovanje u ovoj egzistencijalnoj bajci, u kojoj nas briljantni glavni glumac Deni Ronaldo vodi na putovanje kroz vreme i prostore".

Žiri u sastavu David Kasteljanos, Natalija Avramović i Konstantinos Nikiforu proglasio je za najbolji film takmičarskog programa "Paralele i sudari" "Panoptikon" u režiji Džordža Siharulidzea.

"Moćan debitantski film o odrastanju koji istražuje samootkrivanje brzim tempom. Film o seksualnosti i društveno-političkim i verskim pitanjima koja glavnog junaka vode u svet odraslih", stoji u obrazloženju žirija.

Specijalno priznanje žirija "Paralela i sudara" dodeljeno je filmu "Bosanski lonac", reditelja Pave Marinković, za "bezvremensku i dobro napisanu ljudsku priču o imigraciji i aktuelnoj političkoj situaciji u Evropi 2024. godine u potrazi za identitetom".

Žiri u kome su Betina Hirš, Pjer Iv Rože i Stojan Sinadinov dodelio je nagradu FIPRESCI za najbolji film Glavnog takmičarskog programa ostvarenju "Devojka sa iglom" reditelja Magnusa fon Horna, ocenivši da "izaziva razotkrivajuća pitanja o našoj ljudskosti".

"Gorki list nagrada publike" 31. Festivala evropskog filma Palić pripala je "78 dana". Dobitnicima će nagrade biti uručene večeras na Letnjoj pozornici Palić.

image