Kultura

Domaći film "78 dana" nagrađen glavnim priznanjem na festivalu u Insbruku

Radnja prati dve sestre tinejdžerke koje snimaju svoj svakodnevni život. Dani prolaze, snimaju prirodu, noćno nebo tokom bombardovanja i zadirkuju Tijanu, svoju najmlađu sestru. Stvari se menjaju kada misteriozni dečak i njegova stidljiva sestra stignu iz Beograda i usele se u kuću prvog komšije
Domaći film "78 dana" nagrađen glavnim priznanjem na festivalu u Insbruku© IFFI/Alena Klinger

Film "78 dana" rediteljke i scenaristkinje Emilije Gašić nagrađen je glavnom nagradom na međunarodnom filmskom festivalu u Insbruku, u Austriji (IFFI).

U glavnom programu takmičilo se još pet filmova iz različitih delova sveta, a pobedničko ostvarenje 78 dana prikazano je dva puta u punoj sali bioskopa Leokino, ispod Alpa, nakon čega je usledio razgovor sa publikom.

Glavne uloge u filmu tumače glumice mlađe generacije Viktorija Vasiljević, Tamara Gajović, Milica Gicić i Maša Ćirović, kao i poznatije kolege Pavle Čemerikić, Jelena Đokić, Goran Bogdan.

Radnja filma prati dve sestre tinejdžerke koje snimaju svoj svakodnevni život kućnom kamerom, preko starijih snimaka koji se povremeno pojavljuju na traci. Njihov otac je ubrzo mobilisan.

Pre nego što ode, zamoli ih da snime nešto lepo za njega. Dani prolaze, snimaju prirodu, noćno nebo tokom bombardovanja i zadirkuju Tijanu, svoju najmlađu sestru. Stvari se menjaju kada misteriozni dečak i njegova stidljiva sestra stignu iz Beograda i usele se u kuću prvog komšije. Nova prijateljstva, prvi poljupci i prva razočaranja preuzimaju strah od bombi.

Podsetimo, film Emilije Gašić imao je svetsku premijeru na međunarodnom festivalu u Roterdamu (IFFR) u programu "Brajt fjučr". Do sada je prikazan u takmičarskim programima na festivalu "OFF Kamera" u Krakovu, IndiLisboa u Lisabonu i Festival "De sine al Este" u Limi, Peru. Takođe, dobitnik je glavne nagrade za najbolji film na filmskom festivalu na Kipru ("Sajprus film dejs").

Predstojeći festivali u okviru kojih će biti prilazan su "Kino Otok Isola" u Izoli, Slovenija zatim "SinemaHove" u Valensiji, Španija.

Nakon festivalskih prikazivanja film će se naći u bioskopskoj distribuciji, krajem leta.

Film "78 dana" nastao je u koprodukciji srpske kuće "Set sejl films" i banjalučke produkcije Neoart uz podršku Filmskog centra Srbije i Audiovizuelnog centra Republike Srpske.

image