Kultura

"Kaleidoskop elegancije": Kubanska džez pijanistkinja Dženi Mekferson sutra na Nišvil džez festivalu

Ona preskače kliše kombinovanja latino ritmova i severnoameričkog džeza, pokazujući, umesto toga evocirajuće organske zvučne pejzaže iz njene domovine sa naglašenom gracioznošću
"Kaleidoskop elegancije": Kubanska džez pijanistkinja Dženi Mekferson sutra na Nišvil džez festivalu© Нишвил џез фестивал/Photo Arturo Di Vita

Zvezda u usponu latino džez muzike, kubanska pijanistkinja, pevačica i kompozitor Dženi Mekferson nastupiće sutra na Nišvil džez festivalu.

Mekferson je nesumnjivo jedna od najoriginalnijih izvođača koji su se pojavili poslednjih godina na svetskoj džez sceni.

U pitanju je vrlo talentovana umetnica koja na svojim nastupima unosi žensku energiju u mnoštvo prelepih fraza latino džeza, kao i sofisticirane improvizacije koje čine njenu muziku i stil posebnim i prepoznatljivim.

Dženiset Mekferson rođena je 1979. u Gvantanamu na Kubi, kao vrlo mlada počela je da nastupa u džez klubovima, komponuje i snima, a 2014. je u Havani dobila prestižnu nagradu "Adolfo Guzman" – "Kubadisko internasional" (ekvivalent nagradi MIDEM), za album "Blu sajd lajv", u saradnji sa Omarom Portuondom i Buena vista soušal klabom Orkuestom Anakaonom, Alainom Perezom i mnogim drugim poznatim kubanskim muzičarima.

Nakon toga seli se u Francusku, nastupa na prestižnim džez festivalima širom sveta i nastavlja sa diskografskim aktivnostima.

Između ostalog, 2017. godine nastupa zajedno sa legendarnim džez velikanima kao što su Mesijo Parker i Di Di Bridžvoter na "Seint Rafael džez festivalu".

Svojim urođenim interpretativnim veštinama, osećajem za muzičku orijentaciju i ritam i izraženim sklonostima ka baladama i pevanju, ovu kubansku umetnicu karakteriše originalni pristup kroz neočekivane udarno-harmonijske progresije i neviđeno efektne improvizacije koje objedinjuje sintezom raznih stilova prevazilazeći klasične džez idiome, a sam nastup izražen je hromatskim rasponom bogatih nijansi, ponekad vrlo egzotičnim.

Ona preskače kliše kombinovanja latino ritmova i severnoameričkog džeza, pokazujući, umesto toga, organske zvučne pejzaže iz njene domovine sa naglašenom gracioznošću.

Njen poslednji album "A long vej", objavljen je 6. oktobra 2023.

image