Kultura

Preminuo Siniša Pavić

Pisao je scenarija za neke od najpoznatijih domaćih serija, poput "Pozorišta u kući", "Otpisanih", "Vrućeg vetra"… Scenarista je i filmova "Tesna koža" i "Laf u srcu"
Preminuo Siniša Pavić© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Scenarista Siniša Pavić preminuo je u 92. godini u svom domu u Vlasotincu, javljaju beogradski mediji.

Pavić je bio najplodotvorniji TV autor u bivšoj Jugoslaviji. Pisao je scenarija za neke od najpoznatijih domaćih serija, poput "Pozorišta u kući", "Otpisanih", "Vrućeg vetra"… Scenarista je i filmova "Tesna koža" i "Laf u srcu".

"Boljim životom", krajem 80-ih, počinje i era Pavićevih celovečernjih serija, sa više desetina epizoda, emitovanih po nekoliko godina, u čijem centru zbivanja je najčešće jedna porodica: "Srećni ljudi", "Porodično blago", "Stižu dolari", "Bela lađa"…

Poslednja serija koju je snimio – "Junaci našeg doba" – premijerno je emitovana od 2019. do 2021. godine. Od tada nije pisao za televiziju, ali izvesno je da ćemo reprize njegovih serija gledati još dugo.

Karl: Pavić najuspešniji jugoslovenski i srpski televizijski pisac

Ivan Karl, v.d. direktora Filmskog centra Srbije rekao je da je Siniša Pavić je bio najveći i najuspešniji jugoslovenski i srpski televizijski pisac, a pre svega, dobar čovek izuzetnih ljudskih osobina i vrlina, povodom smrti slavnog scenariste.

Karl je naglasio da je Pavić "kao sudija sudio je pravedno i časno, a kao pisac, pisao živopisno i dramaturški precizno.

"Njegove serije, filmovi i galerija likova, od kultnog "Vrućeg Vetra", hitoidne "Tesne Kože", omiljenog "Boljeg života", rado gledanih "Srećnih ljudi", "Porodičnog blaga" i modernog Nušića kakva je "Bela lađa", jesu hronika poslednjih pola veka naših prostora i njihovo trajno igrano svedočanstvo.

"One su i baština i javno dobro Radio Televizije Srbije čiji je Siniša Pavić jedan od najvažnijih savremenika i akcionara. Pre pet dana je obeleženo pet godina od smrti velikog pisca Gordana Mihića, u toku je festival filmskog scenarija, za sedam dana je rođendan njegove Radio Televizije Srbije. Zbogom dragi Siniša" rekao je Karl.

image