Kultura

Preminuo Alen Delon

Tragičnu vest o smrti čuvenog glumca potvrdila su njegova deca
Preminuo Alen DelonGetty © Mike Marsland/WireImage

Poznati francuski glumac Alen Delon preminuo je u 89. godini, javljaju francuski mediji.

Godine 2019. doživeo je moždani udar i poslednjih godina se borio sa rakom. Tragičnu vest o smrti čuvenog glumca potvrdila su njegova deca.

"Alen Fabijen, Anuška, Entoni, kao i Lubo (pas), duboko su tužni što objavljuju odlazak svog oca", navodi se u saopštenju.

Porodica je saopštila da je Alen Delon preminuo mirno, u svom domu, okružen svojim najmilijima.

Alen Delon, rođen je 8. novembra 1935, u bogatom predgrađu Pariza. Pohađao je katolički internat, prvu od nekoliko škola iz kojih je izbačen zbog neposlušnog ponašanja.

Delon je napustio školu sa 14 godina i kratko je radio u mesari svog očuha. Prijavio se u francusku mornaricu tri godine kasnije, sa 17 godina, a tokom 1953–1954. služio je kao vojnik marinac u ratu u Indokini.

Pojavivši se na filmu 1957. godine ubrzo postaje jedan od najatraktivnijih mladih francuskih glumaca.

Alen Delon je dobitnik nagrade Cezar za film "Naša priča" i počasne nagrade na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu. Na Filmskom festivalu u Kanu 2019. Delonu je uručena počasna Zlatna palma za doprinos kinematografiji.

Prvu zapaženiju ulogu tumači u kriminalističkom filmu "U zenitu sunca" u režiji Renea Klemana, rađenom po romanu Patriše Hajsmit (kasnije je po njemu snimljen "Talentovani gospodin Ripli" 1999). Ulogom Roka u filmu "Roko i njegova braća" Lukina Viskontija iz 1960. godine postaje svetski poznat glumac.

image