Kultura

Novi Sad film festival od 18. do 22. septembra: Lauerat oskarovac Zoran Perišić

NSFF je "jedini filmski festival u Srbiji sa posebnom selekcijom za spoj kinematografije i IT sektora"
Novi Sad film festival od 18. do 22. septembra: Lauerat oskarovac Zoran Perišić© A.H./ATAImages

Međunarodni Novi Sad film festival (NSFF) biće održan 18. do 22. septembra, a ovogodišnji laureat biće reditelj vizuelnih efekata Zoran Perišić, dobitnik Oskara za tehnička dostignuća za film "Supermen".

U glavnoj takmičarskoj selekciji biće prikazani filmovi "Voy, Voy, Voy!", egipatski kandidat za prošlogodišnjeg Oskara, reditelja Omar Hilala i hrvatska horor-komedija "Šalša" Dražena Žarkovića, najavili su organizatori.

Tu su i debitanska ostvarenja "Lena i Vladimir" Igora Aleksova iz Severne Makedonije i satirična drama "The Quiet Maid (Španija) Španca Migel Fausa.

Na drugom NSFF-u će se takmičiti i filmovi "HWJN" reditelja Jasira Aljasirija iz Saudijske Arabije), "Her Body" češke spisateljice i rediteljke Natali Cisarovske, kao i indijska vestern komedija ""Jigarthanda Double" reditelja Kartika Subaradža.

Selektor je reditelj, montažer i producent Nikola Spasić, a u glavnoj takmičarskoj selekciji dodeljuju se Nagrada za najbolji film, Nagrada za najbolju režiju, Nagrada publike i "Special mention", saopštio je NSFF.

Kako je navedeno, NSFF je "jedini filmski festival u Srbiji sa posebnom selekcijom za spoj kinematografije i IT sektora" sa međunarodnom selekcijom "Game Cinematics", čiji je selektor Leon Askin, stručni saradnik na smeru Animacije i vizuelnih efekata na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

NSFF će zatvoriti muzičar Božo Vrećo, uz pratnju orkestra Kamerata Novi Sad na Velikoj sceni Srpskog narodnog pozorišta.

Festival su podržali Grad Novi Sad, Ministarstvo kulture Srbije, Kulturni Centar Novog Sada i drugi.

image