Kultura

Sud odbacio deo tužbi Ane Netrebko protiv Metropolitena: Ostala samo rodna diskriminacija

Tužbe ruskog soprana, kojoj je čuvena operska kuća otkazala angažman nakon početka sukoba u Ukrajini, za klevetu, kršenje ugovora i diskriminaciju po nacionalnoj osnovi američki sud je odbacio
Sud odbacio deo tužbi Ane Netrebko protiv Metropolitena: Ostala samo rodna diskriminacijawww.globallookpress.com © © Stefano Porta

Tužbu ruskog sporana Ane Netrebko protiv Metropoliten opere savezni sudija je suzio na tužbe za rodnu diskriminaciju, dok su optužbe o kleveti, kršenju ugovora i diskriminaciji po nacionalnoj osnovi odbačene.

Američki okružni sudija Analisa Nadin Tores donela je u četvrtak odluku na 23 stranice u tužbi koju je Netrebko podnela 4. avgusta prošle godine, prenosi AP.

Met je odustao od svih budućih angažmana ruskog soprana ubrzo nakon što je počeo sukob u Ukrajini u februaru 2022. Generalni direktor Metropolitena Piter Gelb zahtevao je od Netrebko da se odrekne predsednika Rusije Vladimira Putina.

"Normalno je da sud suzi tužbe tokom parnice, ali ovaj sud priznaje da činjenice pokazuju da je Met naneo nepravdu Ani Netrebko i da je pred njim važan slučaj. Ana Netrebko ostaje u potpunosti posvećena procesuiranju ove žalbe, zaštiti svojih prava, vraćanju svoje reputacije i ukazivanju da su Metropoliten opera i Piter Gelb postupali protiv nje protivzakonito", rekao je menadžer čuvenog soprana Migel Esteban.

Početak suđenja još nije zakazan, a u međuvremenu povodom odluke suda oglasila se i američka operska kuća.

"Zadovoljstvo nam je što vidimo da su tri od četiri tužbe u potpunosti odbačene i čvrsto verujemo da će se i četvrta tužba pokazati neosnovanom, ako dođe do suđenja", navodi se u saopštenju Metropolitena.

Američki savez muzičkih umetnika podneo je pritužbu u ime Netrebko, a u arbitražnom postupku u februaru 2023. presuđeno je da je Met prekršio kolektivni ugovor sindikata kada je otkazao ugovore sa Netrebko za tri produkcije. Sindikatu je dodeljena odštetu u iznosu od nešto više od 209.000 dolara.

Netrebko je u tužbi navela da je došlo do kršenja ugovora za 40 predstava. Sudija Tores je presudila protiv nje, navodeći da ti angažmani nikada nisu zaključeni u ugovore.

Odbacujući i tužbu za klevetu, Tores je napisala da "Netrebko nije navela nijednu činjenicu koja bi pokazala da su njene izjave o distanciranju od Putinovog rata protiv Ukrajine, promenile subjektivno uverenje Meta da podržava ruskog lidera".

Sudija je takođe navela da otkaz koji joj je dao Metropoliten "ne ukazuje dovoljno na njeno nacionalno poreklo da bi se dopustio zaključak o diskriminaciji".

Treba podsetiti da se otkaz Netrebkovoj dogodio u vreme kada su i mrtvi Rusi, poput Čajkovskog, skidani sa repertoara svetskih opera i pozorišta, samo zato što su Rusi.

Što se tiče rodne diskriminacije, Tores je dozvolila Netrebko da nastavi sa dokazivanjem i postupkom u skladu sa Zakonom o ljudskim pravima države Njujork i grada Njujorka da su muški kolege za koje ona tvrdi da su imali veze sa Putinom i ruskom vladom bili povoljnije tretirani od strane Metropolitena. Netrebko je navela bas-baritona Jevgenija Nikitina i baritona Igora Golovatenka i Alekseja Markova, koji su nastavili da pevaju u Metu.

image