Svet

"Transfobični rasista": Slavni tenor izbačen iz produkcije zbog povezanosti sa suprugom Ruskinjom

Jusif Ejvazov, kojeg je njujorški Metropoliten izbacio iz "Toske" zbog braka sa najčuvenijim ruskim sopranom, nastupiće sa svojom ženom Anom Netrepko u Beogradu u okviru festivala "River mjuzik fest" u junu
"Transfobični rasista": Slavni tenor izbačen iz produkcije zbog povezanosti sa suprugom Ruskinjom© Photo by Mandl/Getty Images

Metropoliten Opera u Njujorku otpustila je slavnog tenora Jusifa Ejvazova iz najnovije postavke "Toske" "zbog povezanosti" sa njegovom suprugom, najpoznatijim ruskim sopranom Anom Netrepko. 

Opera je saopštila da je "problematična njegova veza sa Netrepko", te da ne žele da "ne poštuju" ukrajinskog soprana Ljudmilu Monastirsku koja bi trebalo da igra ulogu Toske.

Ejvazov je prethodno branio Netrepko koju su liberalni aktivisti na društvenim mrežama optužili za rasizam zato što je učestvovala u produkciji "Aide" na Operskom festivalu u Veroni, gde su pevači koji su igrali uloge Etiopljana nosili tamnu šminku na koži, što su neki nazvali "blekfejsom", odnosno podrugljivim imitiranjem crnaca. 

Azerbejdžanski tenor je tada upitao zašto je bilo u redu da pevačica Stefani Blit igra mušku ulogu Don Hosea u operi "Karmen", nakon čega su ga brojni mediji i komentatori nazvali "transfobičnim" i "rasistom".

Ukrajinski sopran Monastirska je takođe igrala u produkciji "Aide" u Veroni, i to noseći istu šminku i kostim kao i Netrepko. Pored toga, ona je već u više navrata nastupala sa Ejvazovim, prenosi portal "Opera vajr". 

"Njujork tajms" je prošle nedelje objavio da će "Opera Metropoliten" Ani Netrepko morati da isplati 200.000 dolara nakon otkazivanja njenih nastupa zbog toga što je odbila zahtev opere da javno osudi predsednika Rusije Vladimira Putina. 

Arbitar Hauard Edelman je, kako prenosi njujorški list, zaključio da "nema sumnje da je Netrepko bila pristalica Putina, kao što je i imala pravo da bude", ali je istakao da to samo po sebi nije krivično delo. 

Nedavno je otkazan i njen koncert na Tajvanu.

Tajvanski simfonijski orkestar je saopštio da je otkazao koncert ruske operske pevačice zbog "zabrinutosti unutar tajvanskog društva".

Ana Netrepko i Jusuf Ejvazov nastupiće u Beogradu u okviru festivala "River mjuzik fest" u junu.

image