Svet

Švedska izbacila dirigenta Gergijeva zbog "ruskog ćutanja"

Isključivanje velikog ruskog muzičara će ostaviti sramnu mrlju na reputaciji muzičke akademije u Stokholmu
Švedska izbacila dirigenta Gergijeva zbog "ruskog ćutanja"© CTK Photo/Michal Dolezal/Global Look Press

Odluka Švedske kraljevske muzičke akademije da ruskom dirigentu Valeriju Gergijevu oduzme titulu stranog člana zauvek će ostaviti sramnu mrlju na reputaciji te institucije, izjavila je Marija Zaharova povodom najnovijeg isključenja velikog dirigenta.

Naime, Kraljevska muzička akademija u Stokholmu je prethodne nedelje oduzela članstvo jednom od najpoznatijih svetskih dirigenata, ruskom maestru Valeriju Gergijevu.

Odluka o izbacivanju Gergijeva doneta je na redovnom sastanku Akademije, a zvanični razlog za to bio je "nevoljnost ovog svetski poznatog muzičara da daje političke izjave koje je od njega zahtevao kolektivni Zapad", izjavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Evropski mediji povodom situacije pišu da je "Švedska liberalna zemlja, ali Gergijev prećutno podržava režim u Rusiji".

"U Švedskoj preovladava sloboda izražavanja, ali ova situacija je jedinstvena. Akademiju ne treba povezivati sa osobom koja je tako nedvosmisleno podržava režim koji preti nuklearnim ratom. Nećemo izabrati istu strategiju kao Valerij Gergijev – ćutanje", prenosi "Operavire" saopštenje Akadamije.

Gergijev je 2011. godine na osnovu izuzetnih muzičkih zasluga izabran za člana Akademije. Ovo je najnovije isključenje ruskog dirigenta. Prethodno je otpušten sa pozicija u Verbijeu, Roterdamu i Minhenu i zabranjeno mu je da nastupa na Zapadu.

Nedavno su otkazani i njegovi koncerti u Japanu. Od početka rata Gergijev diriguje u Rusiji, gde je muzički direktor Marinskog teatra.

image
VV inauguration
banner