Kultura

Umetnici iz Kine prvi put u Srbiji: "Čangša simfonijski orkestar" izvodi "Tamo daleko"

Kineski umetnici nastupaju u Madlenianumu 9. septembra
Umetnici iz Kine prvi put u Srbiji: "Čangša simfonijski orkestar" izvodi "Tamo daleko"© промо

"Čangša simfonijski orkestar" prvi put će nastupiti u Srbiji a njegovih 20 izvođača publici će predstaviti neke najpoznatije kineske klasične i tradicionalne kompozicije, kao i srpsku kompoziciju "Tamo daleko".

Gostovanje vrhunskih umetnika iz NR Kine, koji sada prvi put dolaze u Srbiju, realizuje se sa ciljem uspostavljanja kontinuirane saradnje Instituta za umetničku igru iz Beograda i Šangaj normal univerziteta.

Očekuje se da će ovaj program produbiti saradnju dveju zemalja koja je rezultat dogovora napravljenih 2023. godine kada je u Kini gostovala delegacija iz Srbije koju je predvodio prof. dr Vladimir Tomaševića, osnivač Instituta za umetničku igru i gostujući profesor Šangaj normal univerziteta.

"Ovaj univerzitet s više od 40.000 studenata je poznat i zato što pored velikog broja poznatih naučnika i nobelovaca koji su alumnisti i profesori, stvara najuticajnije državne činovnike u NR Kini, dok je kuriozitet da je poseta srpskih profesora prva zvanična poseta stranih delegacija u NR Kini nakon karantina zbog kovida 19", rekao je Tomašević.

Gostovanje umetnika iz NR Kine realizuje se u organizaciji Instituta za umetničku igru, u saradnji sa univerzitetima iz NR Kine, Šangaj normal univerzitet i Jingdezhen Vocational University of Art pod nazivom "Inicijativa pojas i put širi zvuk Hunana".

Prvi koncert biće izveden 9. septembra u 19.30 časova na Velikoj sceni "Madlenianum opere i teatra" a narednog dana u zdanju Kur-salona u Banji Koviljači.

Ulaz na koncert je besplatan

image