Kultura

Deca su ukras sveta: "Radost Evrope" od 2. do 5. oktobra u Beogradu

Slogan ovogodišnje manifestacije je "Tačno ispod zvezde", što je deo rečenice iz romana "Mali princ" Antoana de Sent-Egzeperija, od čijeg prvog izdanja je prošlo 80 godina
Deca su ukras sveta: "Radost Evrope" od 2. do 5. oktobra u Beogradu© Milos Tešić / ATA Images

Međunarodni susret dece "Radost Evrope", pod sloganom "Tačno ispod zvezde", biće održan od 2. do 5. oktobra u Beogradu, uz učešće dece iz 15 zemalja, najavili su danas organizatori.

Glavna urednica "Radost Evrope" Ivana Tabori Obradović najavila je na konferenciji za novinare da manifestacija počinje svečanim prijemom 2. oktobra (10:30) u Domu Skupštine Srbije, a u podne sa Trga Republike krenuće svečani defile učesnika u nošnjama do Savskog šetališta na Beogradskoj tvrđavi.

Tabori Obradović je istakla da će to biti "pozitivan i veseo dan", koji će izmamiti osmehe na lica Beograđana, pozvavši da im se pridruže i gradski vrtići i škole na Savskom šetalištu, gde će biti program svečanog otvaranja "Radosti Evrope".

Prema njenim rečima, kruna manifestacije biće Gala koncert 4. oktobra u 18 časova u MTS dvorani.

Slogan 54. "Radosti Evrope" je "Tačno ispod zvezde", što je deo rečenice iz romana "Mali princ" Antoana de Sent-Egzeperija, od čijeg prvog izdanja je prošlo 80 godina.

Urednica Međunarodnog likovnog konkursa "Radost Evrope" Lidija Seničar je podsetila da je to takmičenje sastavni deo manifestacije već 25 godina, i da afirmiše autentično likovno dečije stvaralaštvo. Nagrade će biti dodeljene na izložbi 5. oktobra u 18 časova u Dečijem kulturnom centru Beograda (DKCB), čime će ovogodišnja "Radost Evrope" biti zatvorena.

Predsednica Odbora "Radosti Evrope" Darija Kisić je rekla da je ponosna što je Beograd 54. put domaćin "Radosti Evrope", manifestacije čiji "naziv govori sve".

"Naš grad i zemlja će biti centar radost i dečijih osmeha i druženja. Ugostićemo decu iz velikog broja zemalja i družiće se sa decom iz Srbije", istakla je Kisić.

Zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović je ispričala da je kao dete, zahvaljujući ovoj manifestaciji, imala priliku da ugosti dete iz Slovenije krajem devedesetih, a danas da bude među organizatorima i pokroviteljima - i vrati se u detinjstvo.

"Moramo da učimo našu decu da poštuju tuđe kulture i navike, pored toga što vole svoje. Beograd je uvek tačno ispod zvezde i za mene najlepše mesto na zemaljskoj kugli", istakla je Vidović.

image