Kultura

Nova sezona u Narodnom pozorištu: Balet "Labudovo jezero" Čajkovskog za početak

Jedan od najvećih klasičnih baleta vraća se na redovan repertoar nacionalnog teatra, a na sceni "Raša Plaović" biće odigrana predstava "Uspavanka za Aleksiju Rajčić" ovenčana nagrada Sterijinog pozorja za najbolju predstavu
Nova sezona u Narodnom pozorištu: Balet "Labudovo jezero" Čajkovskog za početak© Народно позориште Београд

Nakon letnje pauze, Narodno pozorište u Beogradu danas ponovo otvara vrata za sve svoje posetioce. Večeras 1. oktobra, u 19:30 na Velikoj sceni igra se "Labudovo jezero", dok će sat vremena kasnije na sceni "Raša Plaović" biti izvedena predstava "Uspavanka za Aleksiju Rajčić".

"S obzirom na to da smo još uvek u godini u kojoj proslavljamo veoma značajan jubilej - 100 godina Baleta Narodnog pozorišta, 155. sezonu otvaramo na Velikoj sceni 'Labudovim jezerom'", istakao je upravnik nacionalne kuće Svetislav Goncić, preneo je Tanjug.

Istakavši da se radi o jednom od najvećih klasičnih baleta, koji se posle nekoliko godina pauze ponovo vraća na redovan repertoar, Goncić je dodao da su jubilej baleta i nagrada Sterijinog pozorja za najbolju predstavu "Uspavanki za Aleksiju Rajčić" - "događaji su koji su nesporno obeležili tekuću godinu".

U "Labudovom jezeru" Petra Iljiča Čajkovskog, u koreografiji i režiji Konstantina Kostjukova, u glavnim ulogama nastupaju Tatjana Tatić i Jovica Begojev, a učestvuje ansambl Baleta i Orkestar Narodnog pozorišta u Beogradu, pod dirigentskom upravom Aleksandra Kojića. Kostimograf i scenograf je bio čuveni italijanski modni kreator Renato Balestra (1924-2022), koji je "uneo čitav spektar boja zahvaljujući kojima magična baletska priča vizuelno izgledala kao u nekoj bajci", podsećaju iz Narodnog pozorišta.

U predstavi "Uspavanka za Aleksiju Rajčić", po tekstu Đorđa Kosića i u režiji Juga Đorđevića, naslovnu ulogu igra Vanja Ejdus, a u podeli su: Iva Milanović, Novak Radulović, Sara Ristić, Nevena Milošević, Vera Zečević, Mladen Lukić, Goran Milošević i Danijela Milošević.

Podsetimo, "Uspavanka za Aleksiju Rajčić" je prva predstava Narodnog pozorišta koja je proglašena za najbolju na Sterijom pozoriju u Novom Sadu, a pored toga je nagrađena je i za najbolji tekst savremene drame, najbolje glumačko ostvarenje, originalnu scensku muziku i za scenski govor.

image