Kultura

Goncić: Narodno pozorište sledeće godine u znaku Nušića

U novoj sezoni Drama nacionalnog teatra baviće se mahom komedijom, dok će se ansambl Opere posvetiti klasičnim delima
Goncić: Narodno pozorište sledeće godine u znaku Nušića© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/bs

Direktor Narodnog pozorišta u Beogradu Svetislav Bule Goncić izjavio je da će nacionalni teatar narednu godinu posvetiti komediji, pre svega Branislavu Nušiću, a povodom 160 godina od njegovog rođenja.

"Pokušaćemo da njegov opus ili deo onoga što je radio predstavimo novim delima, možda i nečim neobjavljenim, a možda i u drugačijoj formi od dramske", rekao je Goncić za Tanjug na otvaranju 155. sezone Narodnog pozorišta.

Pred izvođenja baleta "Labudovo jezero" na Velikoj sceni, odnosno predstave "Uspavanka za Aleksiju Rajčić" na Sceni "Raša Plaović" Goncić je podvukao i značaj brojnih gostovanja na kojima je bio teatar na čijem je čelu.

"S gostovanja smo se vratili s više od 25 nagrada, što je vrlo dobro za nas i potvrđuje da se krećemo dobrim smerom", rekao je Goncić i izdvojio da su ponosni na "Uspavanku za Aleksiju Rajčić" Đorđa Kosića, koja je dobila Sterijinu nagradu.

Što se tiče opere, sledeće godine akcenat će biti na klasičnim delima.

"Kroz Korsara, Žizelu, Don Kihota, kroz sva ta klasična dela polako postavljamo klasični repertoar u punom zamahu", rekao je Goncić, te pozvao publiku na balete, budući da se radi o jednom od najlepših scenskih izraza u umetnosti.

"Ova kuća je jedan veliki brod, koji putuje kroz tu vertikalu vremena i naše je da ga održimo na tom putu, da bi naša draga publika, koja pažljivo prati šta se dešava u Narodnom pozorištu imala u čemu da uživa", zaključio je Goncić.

image