Kultura

Monodrama "Nenapisana pisma" u zgradi Uneska u Parizu

Predstava je omaž velikoj srpskoj umetnici i heroini, čije delo je obeležilo srpsku, ali i evropsku likovnu scenu
Monodrama "Nenapisana pisma" u zgradi Uneska u Parizu© Слободан БУС Вукајловић

Monodramu o slikarki Nadeždi Petrović "Nenapisana pisma", u režiji Nataše Radulović i po tekstu Milkice Miletić, izvešće večeras glumica Vanja Milačić u zgradi Uneska u Parizu.

Povodom obeležavanja jubileja 150 godina od rođenja Nadežde Petrović, u Palati Uneska u francuskoj prestonici priređuje se specijalni program kao omaž velikoj srpskoj umetnici i heroini.

Program čine monodrama "Nenapisana pisma" i video-prezentacija o životu i slikarstvu Nadežde Petrović.

Inspirisana slojevitom ličnošću ove znamenite Srpkinje, njenim emotivnim i umetničkim nedoumicama, položajem umetnika u tadašnjoj Srbiji i ondašnjim političkim previranjima, Milkica Miletić oživela je lik Nadežde Petrović u tekstu koji je za scenu adaptirala i režirala Nataša Radulović.

Scenografiju potpisuje Marija Lukić, kostim Marta Čkonjević, originalnu muziku komponovala je Ana Krstajić, dok je dizajn osmislila Ana Krbanjević. 

"Osećam se počastvovanom što mi je ukazano poverenje grada Čačka i njegovih građana da odigram boginju njihovog podneblja i da na taj način umetnički i ljudski približim novim generacijama mogućnost da saznaju koliko je bila značajna Nadežda Petrović i za njihov sadašnji život i položaj. Osim njenih visokoumetničkih slikarskih radova, ostavila nam je mogućnost da žene današnjeg vremena mogu slobodno da biraju način na koji će živeti", izjavila je Milačićeva povodom premijere predstave u Narodnom pozorištu Beograd pre dve godine.

Događaj u Unesku u Parizu organizovali su: Stalna delegacija Republike Srbije pri Unesku, Ministarstvo kulture Republike Srbije i Umetnička galerija "Nadežda Petrović" Čačak.

I Kulturni centar Srbije u glavnom gradu Francuske slavi vek i po od rođenja najznačajnije srpske slikarke s kraja 19. i početkom 20. veka, čije delo je obeležilo i evropsku likovnu scenu, posebno onu u Gradu svetlosti – izložba "Nadežda Petrović u Parizu" biće otvorena 11. do 27. oktobra.

image