Kultura

Pijanista Erik Lu otvorio Beogradski Šopen fest

Na programu Beogradskog Šopen festa, koji traje do 11. oktobra, publici će se predstaviti iskusni pijanisti, ali i mlade nade
Pijanista Erik Lu otvorio Beogradski Šopen fest© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

Američki pijanista Erik Lu otvorio je Beogradski Šopen fest u Kolarčevoj zadužbini. Prestoničkoj publici predstavio se svirajući dela Baha, Šuberta, Lista, Mocarta i Šopena.

Lu je, kao 17-godišnjak, pobedio na Šopenovom međunarodnom takmičenju u Varšavi 2015, kao najmlađi laureat tog takmičenja, a dobio je i Međunarodnu nemačku nagradu za klavir 2017, te trijumfovao na Međunarodnom takmičenju u Lidsu 2018. godine.

Sledeći na programu 12. Šopen festa, koji će trajati do 10. oktobra, jeste koncert "Tri boje Šopena" (4. oktobar, Kolarac) – nastupiće hrvatski pijanista Lovre Marušić, te srpski pijanisti Olivera Radmanović, Ljiljana Vukelju i Neven Šobajić. Ovaj program biće izveden i 6. oktobra i u novosadskoj Sinagogi.

U Ustanovi kulture Gvarnerijus na prvom koncertu "Podijum mladih talenata" (5. oktobar, 18.30 č) predstaviće se nagrađeni učenici muzičkih škola "Petar Krančević" iz Sremske Mitrovice, "Davorin Jenko" i "Stanković" iz Beograda, i Fakulteta muzičke umetnosti, s delima Klementija, Mocarta, Šopena, Bramsa i Rahmanjinova.

Na drugom koncertu (20 č), u okviru ciklusa "Zvezde u usponu", sviraće student četvrte godine na Fakultetu muzičkih umetnosti u Nišu Kristijan Vučković. Izvodiće dela Klementija, Mocarta, Šopena, Lista i Skrjabina.

Za 7. oktobar najavljeno je "Veče kamerne muzike Frederika Šopena" u Kripti Crkve Svetog Marka u Beogradu, u izvođenju trija koji čine pijanistkinja Tatjana Simonović, violinistkinja Anja Ovaskainen i violončelista Vuk Ovaskainen.

U okviru ciklusa "Odjeci Šopen festa" 9. oktobra u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji održaće resital pijanistkinja Biljana Gorunović, a 10. oktobra u Kripti Crkve Svetog Marka na programu su "Fest gosti" (19 č) – učenici i profesori Klavirskoga odseka Muzičke škole "Mihajlo Vukdragović" iz Šapca, s delima Skorika, Šurovskog i Šopena, kao i pijanista i dirigent hora u SPC u Kelnu Luka Milosavljević, koji će izvoditi Baha, Šopena, Rahmanjinova i Božića.

Predstava "Čarolija uz Šopena" namenjena deci predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta na programu je 10. oktobra (10) u Malom pozorištu "Duško Radović", uz učešće glumaca Nemanje Simića i Milice Đuričković, Dečjeg hora Čarolija, škole Beobalet i pijaniste Teodora Vujanića.

Svi festivalski programi biće humanitarnog karaktera, a novac će se prikupljati i za umetničku direktorku festivala Ivanu Matijević obolelu od kancera.

image