Kultura

Makedonski pisac Venko Andonovski dobitnik Tolstojeve nagrade za književnost

Jednoglasnom odlukom, Andonovski je nagrađen za roman "Pupak svetlosti"
Makedonski pisac Venko Andonovski dobitnik Tolstojeve nagrade za književnost© Принтскрин/Јутјуб/Ясная Поляна

Dobitnik međunarodne Tolstojeve nagrade za književnost (Jasna Poljana) za 2023. godinu je makedonski pisac Venko Andonovski, za roman "Pupak svetlosti", u prevodu Olge Pankine na ruski.

Jednoglasna odluka žirija eminentnih ruskih pisaca u sastavu: Vladimir Tolstoj (praunuk Lava N. Tolstoja), Aleksej Varlamov, Evgenij Vodolaskin, Vladislav Otrašenko i Pavel Basinski, saopštena je na svečanoj ceremoniji u Boljšom teatru.

U nominaciji za kategoriju "strana književnost" je bilo 30 kandidata iz 16 zemalja i pet kontinenata.

Ovom nagradom se ime makedonskog pisca priključuje listi dosadašnjih dobitnika: Džulijan Barnz (Velika Britanija), Ju Hua (Kina), Rut Ozeki (Kanada-SAD), Orhan Pamuk (Turska), Mario Vargas Ljosa (Peru), Patriša Danker (Velika Britanija), Hernan Rivera Letelier (Čile) i Amos Oz (Izrael).

Andonovski je makedonski romansijer, dramski pisac, pesnik, esejista, kritičar i književni teoretičar. Doktorirao je na Filološkom fakultetu u Skoplju. Jedan je od najpoznatijih i najuspešnijih savremenih makedonskih pisaca. Dobitnik je nagrada "Racinovo priznanie", "Roman godine" i "Balkanika". Autor je romana "Azbuka za neposlušne" (1994), "Pupak sveta" (2000) - koji je preveden na srpski, "Veštica" (2006)...

Najčitaniji makedonski pisac već nekoliko godina živi u Kragujevcu, a radi na Filološkom fakultetu u Skoplju, kao redovni profesor književnosti. Dopisni je član Makedonske akademije nauka i umetnosti.

Roman "Pupak svetlosti" je izašao prošle godine na makedonskom, ali još nije preveden u Srbiji. "Pupak svetlosti" je, kako kaže autor, palimpsest, dopisivanje i finale "Pupka sveta", posle više od 20 godina.

image