Kultura

Početak sezone u Zvezdara teatru: Premijera predstave "Kuća"

Radnja prvog komada glumca Nebojše Ilića bavi se problemom raseljavanja koji je aktuelan u Srbiji više od veka: likovi su mlada devojka, njen otac i deda, dok se priča odvija na relaciji Toronto, Beograd, malo selo u Srbiji
Početak sezone u Zvezdara teatru: Premijera predstave "Kuća"© Звездара театар / фото: Никола Вукелић

Trideset deveta sezona "Zvezdara teatra" počeće premijerom dramskog prvenca glumca Nebojše Ilića "Kuća" u režiji, takođe glumca, Vojislava Brajovića. Praizvedba priče o tri generacije jedne porodice, rasejanju i osećanju šta je to dom je na programu 8. oktobra.

Radnja komada, koji može da se sagleda iz više uglova, tako da svaki gledalac može da prepozna neku svoju priču, bavi se velikim problemom raseljavanja koji prati Srbe kroz ceo 20. vek, a dešava se u Torontu, Beogradu i malom selu u Srbiji.

Po rečima pisca, ali i tumača jedne od tri uloge, uz Branimira Brstinu i Ivanu Zečević, oduvek ga je interesovalo pitanje "stranstvovanja", to kakav bi čovek bio da je otišao negde drugde.

"Prijatelji koji su otišli iz Srbije zauvek će ostati stranci. Mislim o tome dok se vrtim u gradu u kome sam rođen, i ne prepoznajem više neke ulice, a ni čitave krajeve, hvatam se u osećanju da sam stranac, iako nisam nikud otišao. I kad sam sam sa sobom postoji to osećanje 'stranstvovanja'. Imao sam potrebu da kroz taj hrišćanski uvid pokažem da ovo što vidimo nije sve, da smrti nema i da smo nekako svi u jednoj kući", rekao je Ilić na konferenciji za novinare u "Zvezdara teatru".

Direktor ovog pozorišta Dušan Kovačević dodao je da je reč o kamernoj drami koja je u žanru i duhu većine predstava koje se igraju u Zvezdari.

"Ovo je konkretna priča koja se tiče nas, naših seoba, odlazaka, da li iz socijalnih razloga, želje za usavršavanjem, spoznajom novog sveta, tek, više od trećine našeg naroda je u inostranstvu. Ova priča je o tome kako jedna porodica koja je u rasejanju ne zna tačno kako se oseća tu gde je ta njihova kuća. Ta kuća je mobilna u smislu da kada ste u inostranstvu fali vam ova kuća ovde, a kad ste ovde imate osećaj da bi bilo bolje da ste negde drugde", precizirao je Kovačević.

Vojislav Brajović se već oprobao kao reditelj, i to u istoj kući, 2015. je postavio "Voz" (prema drami Kormaka Makartija), a nove inscenacije se prihvatio na Ilićev i Brstinin poziv. 

I on je istakao rasejanje kao fokus drame, odnosno da li imamo želju da se vratimo kući ili nismo ni sigurni šta je naša kuća.

"U tekstu ima magičnog realizma, inspirativnog. Naša predstava ne želi da impresionira nego da probudi najplemenitije emocije, od smeha do suza, da se zamislite, a i vidite šta je ta veština glume, da vas obraduje i da vašoj duši nešto donese", dodao je Brajović.

Scenu i kostime kreirala je Jelisaveta Tatić Čuturilo, a kompozitor je Vojislav Aralica.

"Kuća" je 92. premijera "Zvezdara teatra", a igra se na Novoj sceni. Reprize će biti 10, 17, 21. i 28. oktobra.

image