Kultura

"Žetva" ponovo pred publikom: Sve više galerija obeležava godišnjicu rođenja Nadežde Petrović

Čuvena slika je nastala 1908. u Nadeždinoj drugoj tzv. Srbijanskoj fazi, a ovo ulje na kartonu izvedeno je karakterističnim slikarkinim ustalasanim, žustrim, širokim i slobodnim potezom
"Žetva" ponovo pred publikom: Sve više galerija obeležava godišnjicu rođenja Nadežde Petrović© Народни музеј Србије

Galerija "Rima" iz Beograda najavila je da će se pridružiti obeležavanju 150 godina rođenja slikarke Nadežde Petrović (1873-1915) kamernom izložbom na kojoj će od 11. do 26. oktobra predstaviti njenu sliku "Žetva", iz svoje privatne kolekcije.

"Slika je prvi put izlagana na Nadeždinoj drugoj samostalnoj izložbi 1910. u Ljubljani, u okviru Proletnjeg salona u Umetničkom paviljonu Riharda Jakopiča. Tada je kao poklon prijatelju i slovenačkom umetniku ušla u Jakopičevu kolekciji i do nedavno ostala u ljubljanskom privatnom vlasništvu", navodi se u saopštenju galerije. 

Nakon što je bila deo postavke o životu i delu Nadežde Petrović 1978. godine, autorke Katarine Ambrozić, "Žetva" je 1985. uključena u slikarkinu veliku retrospektivnu izložbu u minhenskoj "Novoj Pinakoteci", priređenoj u organizaciji Narodnog muzeja Srbije.

"Nepune četiri decenije nakon Minhena, slika će ponovo biti pred srpskom publikom na izložbi koju će 'Rima' simbolično otvoriti na dan slikarkinog rođenja", dodaje se u saopštenju.

Čuvena slika je nastala 1908. u Nadeždinoj drugoj tzv. Srbijanskoj fazi, periodu slikarkine kratkotrajne impresionističke epizode (1907/1908), a objedinjuje tipično impresionistički kolorit i motiv sa ekspresionističkim slikarskim postupkom i odnosom prema posmatranom prizoru.

Ova slika, ulje na kartonu, izvedena je karakterističnim Nadeždinim ustalasanim, žustrim, širokim i slobodnim potezom, koji umesto svetlosne analize posmatranog prizora manifestuje njegov doživljaj.

image