Kultura

Otvoren 55. Bemus: Gala koncert u čast operske dive Marije Kalas

Na početku Beogradskih muzičkih svečanosti najlepše operske arije i duete interpretirali su grčki koloraturni sopran Vasiliki Karajani i italijanski tenor Andrea Kare
Otvoren 55. Bemus: Gala koncert u čast operske dive Marije Kalas© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/bs

Beogradske muzičke svečanosti (Bemus) svečano su otvorene u Narodnom pozorištu gala koncertom "Callas 100" posvećenom stotoj godišnjici rođenja operske dive Marije Kalas.

Bemus je sinoć otvorio violinista i profesor Fakulteta muzičke umetnosti Dejan Mlađenović, a najlepše operske arije i duete interpretirali su grčki koloraturni sopran Vasiliki Karajani i italijanski tenor Andrea Kare, dok je horom i orkestrom Narodnog pozorišta dirigovao Dijan Čobanov.

Publika je slušala uvertiru i ariju "Casta diva" iz prvog čina opere "Norma" Vinčenca Belinija, ariju "E la solita storia del pastore" i opere "Arlezijanka" Frančeska Čilea i scenu Ofelijinog ludila iz četvrtog čina opere "Hamlet" Abroaza Tome.

Izvedene su i arije "Quando le sere al placido" iz opere "Lujza Miler" Đuzepea Verdija, kao i njegove arije "Oh figli… ah la paterna mano" iz "Magbeta", hor Ciganki i matadora i dueti "Parigi o cara" i "Libiamo ne' lieti calici" iz "Travijate".

Na koncertu su izvedeni i Brujeći hor iz opere "Madam Baterflaj" Đakoma Pučinija, Intermeco iz "Madam Lesko'' i "E lucevan le stelle" iz "Toske", dok je od Umberta Đordana otpevana arija "Amor ti vieta" iz opere "Fedora".

Kompozitor Vinčenco Belini je predstavljen sa "Ah non credea mirarti... Ah non giunge", arijom iz opere "Mesečarka" i sa "Son vergin vezosa" iz "Puritanaca".

Do 22. oktobra, do kada traje festival, publika će imati prilike da posluša koncerte violiniste Najdžela Kenedija i orkestra Virtuozi u Kolarčevoj zadužbini, čiji je program posvećen muzici Johana Sebastijana Baha.

Ruski pijanista Boris Berezovski izvešće resital povodom 100. godišnjice rođenja Sergeja Rahmanjinov, dok će nastup violiniste Romana Simovića sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom biti posvećen muzici Dmitrija Šostakoviča, a pod upravom dirigenta Bojan Suđića.

image