Kultura

Branka Katić: Nagrada "Miloš Žutić" mnogo znači jer dolazi od branše

Priznanje Udruženja dramskih umetnika Srbije za najbolje glumačko ostvarenje, odnosno za ulogu koja se može okarakterisati kao tragalačka i kao putokaz u glumi, pripalo joj je za ulogu Blanš u predstavi "Tramvaj zvani želja"
Branka Katić: Nagrada "Miloš Žutić" mnogo znači jer dolazi od branše© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr

Glumca Branka Katić izjavila je da je neverovatno radosna i ponosna što je dobila Nagradu "Miloš Žutić" za najbolje glumačko ostvarenje za ulogu Blanš u predstavi "Tramvaj zvani želja".

"Tu sam ulogu radila srcem i dušom, a nagrada dolazi od branše, od kolega, i mnogo znači. Vrlo sam dirnuta", rekla je glumica za Tanjug uoči dodele priznanja u Beogradskom dramskom pozorištu.

Dodala je da joj je posebno važno što ova nagrada nosi ime Miloša Žutića imajući u vidu njegov veliki glumački dar.

Prema njenim rečima, za dobijanje ovakve glumačke nagrade vrlo su važni tekst i ekipa predstave.

"Fantastičan komad američkog pisca Tenesija Vilijamsa još od 1947. pokreće teme koje su i danas veoma aktuelne. Od surovosti modernog sveta, preko seksualnog zlostavljanja žena, nasilja u porodici i osuđivanja homoseksualnosti", rekla je Katićeva.

Istakla je i da je imala veliku sreću da predstavu radi s prijateljicom i fantastičnom rediteljkom Lenkom Udovički jer je znala da je uputi u pravom smeru u trenucima nesigurnosti tokom pripreme velike uloge.

"Kad je dobro napisan, komad te nosi, ne da ti da padneš. Dobro je i to što imam godina koliko imam, i iskustva iza sebe. To je sve bilo presudno da ulogu odigram kako sam je odigrala", dodala je Katićeva.

Nagradu "Miloš Žutić" ustanovilo je Udruženje dramskih umetnika Srbije 1994. godine i dodeljuje se za najbolje glumačko ostvarenje, odnosno za ulogu koja se može okarakterisati kao tragalačka i kao putokaz u glumi.

Katićevoj će nakon predstave u BDP-u biti uručena i nagrada festivala Malih scena u Rijeci za najbolju glumicu, koju je takođe osvojila za ulogu Blanš u predstavi "Tramvaj zvani želja".

image