Kultura

Četvorici Srba dodeljene nagrade "Zlatni vitez" u Moskvi

Među nagrađenima i vladika moravički Antonije za knjigu "Odnosi Srpske i Ruske Pravoslavne Crkve 1945-1950. na osnovu dokumenata iz ruskih arhiva"
Četvorici Srba dodeljene nagrade "Zlatni vitez" u Moskvi© Златни ветез

Nagrade i diplome 14. međunarodnog slovenskog književnog foruma "Zlatni vitez" dodeljene su danas u Moskvi. Mađu više od 50 laureata, u sedam kategorija, i ove godine biloe je Srba.

Za knjigu "Odnosi Srpske i Ruske Pravoslavne Crkve 1945-1950. na osnovu dokumenata iz ruskih arhiva", vladika moravički Antonije dobio je nagradu "Zlatni vitez" u kategoriji Istorija slovenskih naroda.

Selimir Radulović je nagrađen "Zlatnim vitezom" u kategoriji Književne studije za antologiju za delo "Zlatni vek srpskog pesništva".

Goran Petronijević je za knjigu "NATO na sudu istorije" dobio Zlatnu diplomu u kategoriji Istorija slovenskih naroda.

Slobodan Stojičević je za knjigu "Hibridni rat protiv Srpske Pravoslavne Crkve" dobio Zlatnu diplomu u kategoriji Publicistika.

Nagrade i diplome "Zlatni vitez" dodeljuje Međunarodni slovenski forum umetnosti "Zlatni vitez" na čijem čelu je, od osnivanja, istaknuti ruski filmski umetnik Nikolaj Burljajev. On je i deputat ruske Dume, ali i veliki prijatelj Srbije.

Organizacija "Zlatni vitez" postala je jedna od najprestižnijih u kulturnom životu Rusije i Slovenskog sveta. Osim nagrada Književnog foruma, u okviru "Zlatnog viteza" priznanja dodeljuju i Filmski forum, Pozorišni forum, Muzički forum, Likovni forum, preneo je portal Srbratstvo.ru.

image