Kultura

Muzej grada Beograda slavi jubilej: Otvoren prvi deo izložbe "120 godina - 120 predmeta"

U okviru bogatog rođendanskog programa izložena dela Paje Jovanovića, Save Šumanovića, Uroša Predića i Petra Lubarde
Muzej grada Beograda slavi jubilej: Otvoren prvi deo izložbe "120 godina - 120 predmeta"© Музеј града Београда

Povodom jubileja Muzeja grada Beograda (MGB), obeležavanja dvanaest decenija postojanja, otvoren je prvi deo izložbe "120 godina - 120 predmeta" u Salonu MGB, koji traje do 31. oktobra.

Direktorka MGB Jelena Medaković rekla je ranije za Tanjug da izložba predstavlja "reprezentativna, vrlo jaka imena likovne scene i značajne istorijske dokumente".

Medaković je istakla "prelepi 'Akt na crvenom ogrtaču'" Paje Jovanovića iz 1918-20, kao i dela "Dobrovića, Tabakovića, Veličkovića, projekciju rada 'Heroj' Marine Abramović, ali i veliko delo Milice Stevanović".

Izložene su, između ostalih, slike "Kompozicija" Save Šumanovića iz 1921. godine, "Panorama Beograda" Uroša Predića iz 1916. ili "Rađanje jezera" Petra Lubarde iz 1971. godine.

U okviru bogatog rođendanskog programa Muzeja grada Beograda večeras u 19 sati biće otvoren drugi deo ove postavke u Konaku kneginje Ljubice.

Na istom mestu će u četvrtak, 19. oktobra, u 18 časova biti izvedena monodrama "Na kafi kod kneginje Ljubice", uz izložbu "Vladarke" u kneginjinom vrtu, dok će u sredu, 18. oktobra u 13 časova u Muzeju banjičkog logora biti otvorena izložba "Oslobođeni grad – Beograd oktobar 1944", a u Zavičajnom muzeju u Žarkovu pred publikom će istog dana od 18 sati biti predstavljeni pirotski ćilimi iz muzejske kolekcije.

image