Kultura

"Srpska solo pesma" u Ruskom domu

Laureati takmičenja od njegovog osnivanja 2011. do danas izveli su program sastavljen od dela istaknutih srpskih kompozitora, ali i predstavili rusko klasično muzičko nasleđe
"Srpska solo pesma" u Ruskom domu© Руски дом у Београду

Ruski dom je ugostio laureate takmičenja učenika i studenata solo pevanja "Srpska solo pesma", koje se od 2011. održava u organizaciji Muzičke škole "Stefan Hristić" iz Mladenovca.

Smotra je okupila generacije muzičkih umetnika koji su na takmičenju učestvovali od njegovog osnivanja, pa sve do 2022. godine.

Nastupali su: Marko Milivojević, Milica Jovičić, Ružica Miletić, Marko Kostić, Aleksa Stanilović, Marija Kuzmina, Predrag Kačavenda, Dunja Jovančević, Filip Čala, Zorica Beloica, Ana Gvozdenović, Mina Nikolić, Milena Damnjanović.

Izveden je program sastavljen od dela istaknutih srpskih kompozitora koji su obeležili poslednja dva veka srpskog muzičkog stvaralaštva, a povodom gostovanja u Ruskom domu slušaocima je predstavljeno i rusko klasično muzičko nasleđe.

Značaj takmičenja kao projekta koji doprinosi očuvanju srpske kulturne baštine i negovanju srpske solo pesme prepoznat je od strane srpske muzičke kritike što potvrđuje i nagrada eminentne srpske revije posvećene klasičnoj muzici "Muzika klasika".

image