Kultura

Retki artefakti na Sajmu knjiga: Desankina mašina, Ršumov šešir, Preverova posveta

Među eksponatima iz bogate kolekcije Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat" u Hali 1 izložena je i povelja cara Napoleona Bonaparte - pomilovanje vojnika dezertera, sa potpisom imperatora
Retki artefakti na Sajmu knjiga: Desankina mašina, Ršumov šešir, Preverova posveta© Адлигат

Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat" prikazaće na Sajmu knjiga u Hali 1, na štandu Pošte Srbije, nekoliko retkih i vrlo vrednih artefakata iz svoje kolekcije. U saradnji sa Udruženjem književnika Srbije izloženi su: pisaće mašine Desanke Maksimović i Milovana Danojlića, šešir Ljubivoja Ršumovića, posveta Prevera jednom srpskom novinaru kao i Napoleonova povelja. 

Pisaća mašina Milovana Danojlića, iz njegovog legata smeštenog u "Adligatu", svedoči o značajnom srpskom književniku koji je veliki deo života proveo u Poatjeu, u Francuskoj. To je i podsećanje na naše brojne umetnike i studente koji su obogatili Srbiju, a deo svog života su proveli u Francuskoj. Jedan od njih je i Danilo Kiš, pa je izloženo njegovo pismo "Saveti mladom piscu" upućeno predsedniku Udruženja književnika Srbije Milošu Jankoviću. To je bio i predložak za knjigu koju je Kiš napisao na tu temu.

Izložena je i pisaća mašina Desanke Maksimović iz legata Žarka Petrovića, inače pobednika Beogradskog proleća, autora pesme "Sve moje jeseni su tužne", a mogu se videti i šeširi Milana Nenadića i Ljubivoja Ršumovića.

Povelja cara Napoleona Bonaparte, sa potpisom imperatora, zapravo je pomilovanje vojnika dezertera, potpisana u Palati Fontenblo u Parizu 27. septembra 1807. godine, sa rečenicom "dajemo prednost milosrđu nad strogošću zakona". Tu su u potpisi pisaca Napoleonovog zakonika i najbližih saradnika vladara.

Na aktuelnom Sajmu knjiga u Beogradu može se videti i posveta pesnika Žaka Prevera srpskom novinaru i publicisti Kosti Dimitrijeviću. Podsetimo, Prever je jedan od najčitanijih francuskih i svetskih pesnika 20. veka, a njegovi stihovi ubrajaju se među najlepše ljubavne stihove ikada napisane.

Pošto je francuski jezik nekada bio i zvaničan jezik na srpskom dvoru, "Adligat" je izložio i originalna pisma kralja Milana Obrenovića pisana njegovom sinu kralju Aleksandru na francuskom jeziku, preneo je Tanjug.

Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat" do sada je sakupilo dva miliona knjiga u svojoj kolekciji. U sastavu udruženja su Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti, kao i Dom legata u kojem se čuva 117 zaostavština najznačajnijih srpskih i evropskih književnika, umetnika, profesora...

image