Kultura

Sajam knjiga u Beogradu: Dučić nas je zadužio pisanom rečju i diplomatijom

Republika Srpska, koja se predstavlja nastupom pod sloganom "Sva slova pevaju pesnike", u čast 150 godina rođenja jednog od najomiljenijih srpskih pesnika, sa Srbijom je potpisala novi memorandum o saradnji
Sajam knjiga u Beogradu: Dučić nas je zadužio pisanom rečju i diplomatijom© Леутар

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić otvorila je danas na 66. sajmu knjiga u Beogradu 13. reprezentativni nastup Republike Srpske, čiji je moto "Sva slova pevaju pesnike", po stihovima Jovana Dučića, u čast 150 godina rođenja srpskog pesnika, pisca, diplomate i akademika.

Tom prilikom Stojičić i ministarka kulture Republike Srbije Maja Gojković potpisale su Memorandum o saradnji između Ministarstva kulture Srbije i Ministarstva prosvete i kulture Republike Srpske.

"Sajam knjiga je najlepši praznik i festival knjige, kroz koji čuvamo našu književnost i kulturu. Književnost je umetnost reči, a reč je osnovno sredstvo za oblikovanje umetničke slike stvarnosti", ocenila je Stojičić, preneo je Tanjug.

Istakavši da "temelj srpske kulture i nacionalnog identiteta čine srpski jezik i ćirlica", ona je dodala da su u Srpskoj najznačajnije kulturne manifestacije posvećene piscima koji su svojim delom tkali temelj srpskog kulturnog identiteta, kao što su Ivo Andrić, Filip Višnjić, Petar Koćić, Branko Ćopić, Aleksa Šantić, Svetozar Ćorović i Dučić.

Prema njenim rečima, Dučić je "jedan od najvećih pesnika srpskog roda, koji nas je zadužio pisanom rečju i diplomatijom, kao i i poklonima gradu Trebinju".

Izrazivši uverenje da će memorandum doprineti daljem razvijanju i produbljivanju međusobnih veza, ministarka kulture Gojković je dodala da će njime ozvaničiti zajedničke napore ka intenziviranju kulturne razmene i podstaći uspostavljanje direktnih kontakata između ustanova kulture u književnom stvaralaštvu, kulturnom nasleđu, bibliotekarstvu, vizuelnoj i primenjenoj umetnosti, filmu i drugome.

Gojković je podsetila na zajedničke projekte, kao što su revitalizacija rodne kuće Branka Ćopića u Hašanima, donošenje identičnog Zakona o upotrebi srpskog jezika i zaštiti ćiriličkog pisma, programi koje Trebinje ostvaruje u Čačku - prvoj prestonici kulture Srbije, manifestacije "Dani Srpske u Srbiji" i "Dani Srbije u Srpskoj".

Prema njenim rečima, upravo zato je jačanje odnosa Srbije i Srpske "na svim poljima i na svim nivoima od suštinskog interesa našeg naroda".

Gojković je istakla vredan doprinos sajamskoj ponudi kvalitetnim i sadržajnim izlaganjima godinama unazad daje štand Srpske, i podsetila je na reči nobelovca Ive Andrića "da ostati ravnodušan prema knjizi znači lakomisleno osiromašiti svoj život".

image