Kultura

Prvaci Baleta Jakobson ekskluzivno za RT Balkan: Za Srbiju najbolje iz Rusije

Jelena Černova i Andrej Sorokin, članovi jedne od najstarijih baletskih kompanija Rusije, nastupiće večeras i sutra u Narodnom pozorištu u Beogradu, u okviru Dana Ermitaža u Srbiji, i pokazati zašto ruski balet postiže najviše umetničke domete
Prvaci Baleta Jakobson ekskluzivno za RT Balkan: Za Srbiju najbolje iz Rusije© Прес служба Дана Ермитажа у Србији

Dani Ermitaža u Srbiji biće otvoreni večeras, 24. oktobra u 20 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu gala nastupom na kojem će Balet Jakobson iz Sankt Peterburga izvesti najbolja dela iz svog repertoara.

Baletski umetnici čuvenog Jakobsona, jedne od najstarijih baletskih kompanija Rusije, predstaviće srpskoj publici jedinstvene baletske tačke koje u svetu izvode samo oni. Ovim i nastupom 25. oktobra umetnici iz Rusije učestvovaće u proslavi 100 godina postojanja srpskog baleta, koji se umnogome razvijao zahvaljujući ruskoj umetničkoj školi.  

O pažljivo čuvanoj i negovanoj zaostavštini ruskog koreografa Leonida Jakobsona, nastaloj šezdesetih godina prošlog veka, ekskluzivno za RT Balkan govore prvaci Baleta Jakobson, Andrej Sorokin i Jelena Černova, koji su nas ugostili tokom njihove jučerašnje probe u nacionalnom teatru. Mladi umetnici, puni entuzijazma i želje da svoj trud i pun sjaj ruskog baleta pokažu publici u Srbiji, govore za naš portal o tome kako izgleda pripremati se za tako velike i važne uloge i kako izgleda svakodnevica baletskih majstora. 

"Bilo koja koreografija teatra Jakobson je ekskluziva sama po sebi, jer njih možete videti jedino u našem teatru. Nigde drugde u svetu ih ne igraju. Naša sveta obaveza je da čuvamo koreografiju Leonida Jakobsona i da je predstavljamo publici. Nadam se da će srpska publika toplo i s radošću prihvatiti naš balet", priča Andrej Sorokin.

Kako kaže, u koreografiji Jakobsona svako može da pronađe nešto svoje, jer reč je o čoveku koji nije bio genije samo svog vremena. Njega i danas s pravom smatraju vrhunskim umetnikom zbog novina koje je uneo u balet, koje su aktuelne i danas. 

"U svoje vreme bio je inovator, ali njegov talenat će biti prepoznat i tokom narednih vekova. Njegove koreografije kriju toliko vrednosti da je moguće analizirati ih vekovima", kaže Andrej. 

Njegova koleginica, prvakinja Jelena Černova potvrđuje da je reč o izvrsnom koreografu, koji je u prošlom veku uspeo da osmisli jedinstvene koreografije. 

"Muzikalnost pokreta, posebno odabrani likovi i jedinstvena koreografija izdvajaju Jakobsona", smatra Jelena.

"Leonid Jakobson ima dosta minijatura koje su njegova specijalnost, a neke od njih ćemo sa zadovoljstvom predstaviti u Beogradu. Njegova originalnost je u posebnosti njegovih koreografija i sposobnosti da u mali komad smesti celu predstavu. Svaka tačka traje tri-četiri minuta, ali imate utisak kao da ste gledali spektakl od dva ili tri čina. Bio je izvrstan koreograf i srećna sam što ćemo vam narednih dana predstaviti baš njegove koreografije. Niko neće izaći iz sale ravnodušan i bez emocija", kaže Jelena. 

Dan baletskog umetnika: mnogo rada, fizičkog i mentalnog napora, ali i slobodnog vremena

Pregršt emocija obećava i Andrej koji priznaje da je put do zvezda, odnosno, do uspešne izvedbe koreografija Jakobsona trnovit i da zahteva mnogo rada. 

"Da bismo došli do trenutka da uživamo, potrebno je da prođe ogroman broj sati priprema i proba. Na početku je sve to teško, posebno ako se radi o koreografiji Jakobsona. Prve dve nedelje uopšte ne razumete kako je to moguće izvesti. Mi bukvalno oživljavamo njegove minijature. Svetlo na kraju tunela postoji i do njega je moguće doći, ali je potrebno prethodno odraditi veliki posao, kako fizički tako i mentalni", objašnjava on. 

Upitana da ispriča kako izgleda jedan njen uobičajeni dan, Jelena priznaje da vežba tri do pet sati dnevno i dodaje da prvaci baleta ipak imaju slobodnog vremena.

"Bez doručka ne započinjem dan. Onda idem na časove, probu. Ukoliko imam slobodno vreme bavim se sportom, nečim što će mi pomoći da ostanem zdrava i mlada. Mnogo čitam, učim kineski. Volim i da gledam filmove. U principu imam slobodnog vremena svakog dana, jer mi prvaci nemamo toliko mnogo proba. Imamo vremena za lični razvoj i za bavljenje sportom", priča baletska umetnica. 

Jelena će u Beogradu igrati glavnu ulogu u baletu "Briljantan divertimento" uz muziku Leonida Jakobsona, za šta kaže da je njihov poklon srpskom baletu i publici. Zajedno sa Andrejom igraće i u pas de deuku baleta "Don Kihot". Uz duo sa koleginicom, Sorokin će igrati u baletu "Nestašne častuški" (Ozornыe častuški) i u pas de deuku uz muziku Mocarta. 

Komad koji prati muziku Mocarta, Andrej Sorokin igra već godinu i po dana. Za premijeru komada koji traje samo 10 minuta, kako kaže, spremao se duže od mesec dana. 

"Probe traju oko sat i po, tako da, kada izračunate i ako uzmete u obzir da se radi o desetominutnom komadu, to je poprilično. Bolje je da vežbate sedam dana po sat vremena nedeljno, nego odjednom sedam sati. U početku koreografija je teška, jer je nepoznata i teško je da je telo usvoji. Do trenutka dok to ne postane nešto vaše organski, potrebno je dosta vremena", objašnjava ovaj prvak baleta. 

Umetnici su zahvalni Srbiji što imaju priliku da "učestvuju u grandioznom projektu kakav je 'Dani Ermitaža u Srbiji'" i da "nastupaju povodom 100 godina postojanja baleta u Srbiji".

"Za nas je to velika odgovornost, jer će se kroz naš nastup srpska publika upoznavati sa ruskim baletom. Umetnost je uvek bila važna spona u odnosima između zemalja, tako da se nadam da će odnosi naših zemalja postajati samo jači, da ćemo imati više kulturne saradnje, i u budućnosti, više putovanja u Srbiju. Možda ćemo nekad imati priliku da vam pokažemo ne samo određene komade, već balet u punoj formi. Na sreću, ova odgovornost budi u nama prijatnu uzbuđenost, koja će nam poslužiti kao podstrek i pomoći da podelimo našu energiju sa srpskom publikom", zaključuje Sorokin. 

Pozdravne poruke prvaka ruskog baleta srpskoj publici

image