Kultura

U Beogradu otvoren festival ruskog filma i animacije "Svet čuda"

Festival ruskog filma i animacije "Svet čuda" održava se od 27. do 31. oktobra, u organizaciji filmskih studija "M. Gorki" i "Sojuzmultfilm", u partnerstvu s Rosotrudničestvom, "Rosijskom gazetom", kao i sa Srpskim odeljenjem Međunarodnog fonda Duhovnog Jedinstva naroda
U Beogradu otvoren festival ruskog filma i animacije "Svet čuda"

Festival ruskog filma i animacije "Svet čuda" počeo je večeras u Ruskom domu u Beogradu, a prema rečima organizatora, festival će postati osnova za nekoliko istoimenih dečijih i omladinskih filmskih foruma.

"Za vreme trajanja festivala, filmovi i crtani filmovi neće biti prikazani samo ovde u Ruskom domu, već i u Staroj Pazovi, Novom Sadu, program uključuje i Sajam knjiga", rekla je generalna direktorka za razvoj filmskog studija "Gorki" Julija Davidova za RT Balkan.

Na pitanje naše redakcije da li postoji mogućnost da neki filmovi i crtani filmovi budu prikazani na televiziji, filmski recenzent i producent Festivala Suzana Alperina kazala je da je "Sojuzmultfilm" već sklopilo ugovore sa srpskom televizijom za prikazivanje nekih filmova koji su veoma popularni.

Alperina je istakla da je ovaj festival nastao spontano, a Srbija je bila prva zemlja u kojoj je održah.

"Kada smo to uradili, videli smo neverovatno interesovanje. Nismo to ni sami očekivali, mislili smo da ćemo samo prikazati crtane filmove, ali smo dobili veoma pozitivnu reakciju publike i stoga se, naravno, pričalo o da moramo da nastavimo sa radom", rekla je.

Prema njenim rečima, festival je dobio veličanstveno ime "Svet čuda", koje zvuči kao da "čudo zaista daje svoju svetlost".

Generalni direktor "Sojuzmultfilma" Boris Maškovcev istakao je da je ključna pragmatičnost pri sklapanju ugovora i dogovora sprske strane i ruskih filmskih studija.

"To je posao koji može da traje nekoliko godina, ali sam siguran da će publika brzo videti rezultate tih pregovora. Trenutno smo doneli i neke filmove koji će biti prevedeni na sprski jezik i biće prikazani na televiziji", kazao je Maškovcev.

On je naglasio da će osim filmova i crtanih filmova biti održani i kursevi specijalista iz dečjeg centra "Sojuzmultfilm", u okviru kojih će gosti festivala, zajedno sa stručnjacima, moći da kreiraju sopstveni animirani film.

"Uvereni smo da ovaj kulturni dijalog između odraslih i dece treba da se izrazi u raznim aspektima, uključujući i obrazovne aktivnosti. U ovom slučaju možemo odgajati harmoničnu, već odraslu osobu", rekao je Maškovcev.

Kako je naglasio, to je zadatak misije svakog festivala - kako pokrenuti dijalog između zemalja i koje sadržaje možemo da ponudimo publici.

Festival ruskog filma i animacije "Svet čuda" održava se od 27. do 31. oktobra, u organizaciji filmskih studija "M. Gorki" i "Sojuzmultfilm", u partnerstvu s Rosotrudničestvom, "Rosijskom gazetom", kao i sa Srpskim odeljenjem Međunarodnog fonda Duhovnog Jedinstva naroda.

Planirano je da se slični festivali održe i u drugim zemljama Balkana, u zemljama ZND i Azijsko-pacifičkog regiona.

image