Kultura

Kiril Manolov gostuje u Verdijevom "Falstafu" u Narodnom pozorištu

U operi, u čijem fokusu je najpopularniji Šekspirov antiheroj, pevaće i najpoznatiji srpski operski pevači
Kiril Manolov gostuje u Verdijevom "Falstafu" u Narodnom pozorištu© Народно позориште Београд

Priznati bugarski umetnik, bariton Kiril Manolov gostovaće u sredu 1. novembra u naslovnoj ulozi u Verdijevom "Falstafu", koji će od 19:30 časova biti izveden na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, pod dirigentskom upravom Bojana Suđića, u režiji Nebojše Bradića, saopštio je teatar.

U toj operi, prema libretu Ariga Boita, u čijem fokusu je najpopularniji Šekspirov antiheroj, čije osobine, postupke i razmišljanja, kao i osobine drugih protagonista, prepoznajemo kao vanvremenske, i danas žive i aktuelne su, nastupiće i Mladen Prodan (Fenton), Slobodan Živanović (Dr Kajus), Stefan Živanović (Bardolf), Vuk Matić (Pistol), Katarina Jovanović (Mis Alisa Ford), Dragutin Matić (Ford), Snežana Savičić Sekulić (Naneta), Nataša Jović Trivić (Gazdarica Kvikli) i Ljubica Vraneš (Mis Meg Pejdž).

U predstavi učestuju Orkestar, Hor i Balet Narodnog pozorišta u Beogradu.

Kiril Manolov je studirao opersko pevanje na Nacionalnoj muzičkoj akademiji u Sofiji, gde je i rođen. Dobitnik je više značajnih nagrada na raznim međunarodnim pevačkim takmičenjima širom sveta. Osim uloge Falstafa, koja predstavlja njegov zaštitni znak, repertoar Kirila Manolova obuhvataju i druge naslovne i glavne baritonske role u operama "Nabuko", "Aida", "Rigoleto", "Travijata", "Bal pod maskama", "Toska", "Seviljski berberin", "Karmen"...

Tokom dosadašnje karijere sarađivao je sa mnogim značajnijim operskim rediteljima i dirigentima i rado je viđem gost u najvećim operskim kućama sveta.

image