Kultura

Izložba o Samjuelu Beketu u Salonu Muzeja grada Beograda

Inspirisani čuvenim piscem i nobelovcem, crteže i druga dela izložili su makedonska autorka Vana Urošević i beogradski umetnici Zoran Todović i Marija Ćalić
Izložba o Samjuelu Beketu u Salonu Muzeja grada BeogradaGetty © Oli Scarff

Multimedijalna izložba "Prizemljen – Beket u Beogradu", posvećena čuvenom irskom književniku i dramskom piscu Samjuelu Beketu, otvorena je u Salonu Muzeja grada Beograda.

Inspirisani čuvenim piscem, crteže i druga dela izložili su makedonska autorka Vana Urošević iz Skoplja i beogradski umetnik Zoran Todović, dok su fotografije delo Marije Ćalić iz Beograda.

Osim navedenih autora, u izlogu Salona projekat su obogatila i odabrana dela Božidara Babića, Lazara Andrijaševića i Dragomira Čede Nikolića, a na donjem nivou muzeja je upriličena projekcija video-filma.

Na izložbi su prikazane i lokacije prve premijere "Čekajući Godoa" (1952), najslavnije drame apsurda iz pera Beketa.

Kustos izložbe o Beketu u Beogradu je profesor Nikola Šuica.

Igre viših sila

Samjuel Beket (1906–1989) je dramaturg i romanopisac irskoga porekla. Nakon Irske, živeo je u Parizu, gde je posle Drugog svetskog rata počeo da piše na francuskom jeziku. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1969. godine.

U svojim delima, u kojima se bavi pitanjima egzistencije, daje krajnje pesimističnu viziju sveta i prikazuje život kao igru viših sila, problematizujući sve probleme modernog načina života.

Najpoznatiji je po svom čuvenom delu "Čekajući Godoa", a pamte se i: "Završetak igre", "Maloun umire", "Marfi" i "Moloj"'.

image