Kultura

Svetski filozofski forum u Atini: Nikola Tesla centralna tema

Na trodnevnom forumu, koji će simbolično biti završen u Delfima, biće pokrenuta inicijativa da se jedina Teslina preostala laboratorije, na Long Ajlendu, uvrsti na Uneskovu listu svetske baštine čovečanstva
Svetski filozofski forum u Atini: Nikola Tesla centralna temawww.globallookpress.com © Atilano Garcia

Na Svetskom filozofskom forumu u Atini, koji će početi 16. novembra i okupiti učesnike iz 53 države, biće pokrenuto nekoliko inicijativa, a jedna od njih se odnosi na stavljanje jedine Tesline preostale laboratorije, izgrađene 1901. na Long Ajlendu, na Uneskovu listu svetske baštine čovečanstva, izjavila je ambasadorka iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije Ljiljana Nikšić.

Ambasadorka, koja je i nacionalni koordinator strateške kampanje "Tesla energija mira", rekla je da će jedna od sesija na forumu biti posvećena gorostasu čovečanstva Nikoli Tesli, te da će na sesiji na kojoj će biti uvodničar predstaviti deklaraciju o srpskom naučniku.

Forum obeležava Svetski dan filozofije, koji je 2005. osnovao Unesko s idejom da širi multikulturalizam i jedinstvo širom planete, odnosno da ukaže na značaj filozofskog mišljenja za bolje razumevanje sveta i rešavanje globalnih problema.

"Jedna od ključnih tema ovogodišnjeg simpozijuma koji je predviđen da ima svoju završnicu u Delfima, poznatim po proročanstvima, promišljanju i okupljanju intelektualne aristokratije antičke Grčke, jeste razmišljanje o izazovima pred kojima se nalazi čovečanstvo hodajući po tankoj liniji između atomskog mira i atomskog rata", zaključila je Nikšićeva.

image