Kultura

Obnovljen Muzej 25. maj: Korintski šlem, Kenedijev poklon Titu, kamen sa Meseca, 20.000 štafeta

Više nema smetnji da i zgrada ovog muzeja bude utvrđena kao spomenik kulture, ističe direktorka Neda Knežević povodom otvaranja dela kompleksa Muzeja Jugoslavije
Obnovljen Muzej 25. maj: Korintski šlem, Kenedijev poklon Titu, kamen sa Meseca, 20.000 štafetawww.globallookpress.com © Maria Chourdari

Povodom završetka poslednje faze radova na zgradi Muzeja 25. maj, dela kompleksa Muzeja Jugoslavije, 8. novembra od 18 časova biće organizovan multimedijalni događaj nazvan "Obnova 2.0", koji će publici na inovativan način predstaviti arhitektonsku, kulturnu, društveno-istorijsku, spomeničku i umetničku vrednost ovog objekta.

"Ovom prilikom svim prisutnima biće omogućeno da na određeni način vide nasumično izabrane predmete koji se nalaze u depoima obnovljenog muzeja. Format programa sugeriše okrenutost budućnosti, a muzejska zgrada će uz pomoć animacije bukvalno oživeti. Sada, kada su radovi završeni, nema smetnji da zgrada Muzeja 25. maj bude utvrđena za spomenik kulture", izjavila je direktorka Muzeja Jugoslavije Neda Knežević za "Politiku".

Multimedijalni program predstaviće zgradu Muzeja kao istaknuti primer arhitekture, ali i animirane predmete iz kolekcije, organizovane u četiri celine iz četiri muzejska depoa.

Obnova zgrade iz 1962, koja je poklonjena bivšem predsedniku Jugoslavije Josipu Brozu Titu za 70. rođendan, rađena je po principu autentične restauracije i konzervacije fasade i pristupnih platoa po projektu arhitekte Dejana Todorovića.

Muzej 25. maj vremenom je postao jedinstven trag istorijskih zbivanja a njegov ekskluzivitet čine eksponati značajni i za državu i za istoriju a koji se ne mogu naći nigde drugde. U fondu je više od 75.000 predmeta a mnogi od njih imaju izuzetnu istorijsku, umetničku i materijalnu vrednost i deo su svetske kulturne baštine, dok su pojedini jedinstveni na svetu – poput štafeta.

Inače, zbirka koju čini oko 20.000 štafeta stalno raste jer i dalje stižu iz Vojvodine, Makedonije, Crne Gore.

Korintski šlem, srebrni pribor za pisanje, poklon Džona Kenedija, delovi Mesečevog tla koje je darovao Ričard Nikson, filigranske gusle, tek su neki predmeti iz riznice poklona doživotnog predsednika SFR Jugoslavije, koji su ovde izloženi i po pravilu privlače veliku pažnju turista.

Pre nekoliko godina "Nju­jork tajms" je Mu­zej Ju­go­sla­vi­je sta­vio na li­stu atrakcija Be­o­gra­da ko­je tu­ri­sti mo­ra­ju obi­ći u to­ku 36 sa­ti bo­rav­ka u prestonici, što ide u prilog podatku da oko 80 odsto posetilaca ove institucije čine stranci.

Najavljujući otvaranje obnovljenog zdanja, direktorka Knežević je istakla i novitet u Muzeju 25. maj – teme s fokusom na decu. S tim u vezi do kraja godine očekuje nas izložba "Ježeva kućica", čija je okosnica istoimena poema Branka Ćopića, s animacijom i interaktivnom scenografijom. Za starije sledeće godine aktuelna će biti izložba o političkim grafitima o Jugoslaviji.

image