Kultura

RT Balkan ekskluzivno na Danima Ermitaža u Srbiji: Dodirnite umetnost i blago Rusije (FOTO/VIDEO)

Jedan od najvećih muzeja na svetu predstavlja u Narodnom muzeju u Beogradu dve izložbe iz svog bogatog nasleđa, na kojima mogu da se vide čari carske Rusije i da se bukvalno pipnu i osete umetnička dela
RT Balkan ekskluzivno na Danima Ermitaža u Srbiji: Dodirnite umetnost i blago Rusije (FOTO/VIDEO)© РТ Балкан

Beograd je prvi put domaćin Dana Ermitaža u Srbiji, manifestacije od međunarodnog značaja, koju od 24. do 29. oktobra organizuje Ermitaž - jedan od najvećih muzeja na svetu, uz saradnju sa Ministarstvom kulture Srbije i kompanijom "Gaspromnjeft".

Dani Ermitaža u Narodnom muzeju u Beogradu biće otvoreni večeras za posetioce, a novinari su danas prvi imali priliku da vide deo čari carske Rusije - da pogledaju posuđa od porcelana iz kojeg su pili ruski carevi - kao i da bukvalno dodirnu istoriju: drevne freske, starinske ćilime i taktilne makete drugih dela iz kolekcije.

Slike Rusije koju svi vole

Uoči manifestacije, direktor Ermitaža Mihail Piotrovski precizirao je da je Srbija prva zemlja u Jugoistočnoj Evropi u kojoj ovaj muzej pokreće program.

"Dolazak Ermitaža u Srbiju nije samo priča o eksponatima ili onome šta muzej radi. To je i razgovor o tome kako Rusija sada živi, šta se tamo menja, stvara. Na kraju krajeva, Ermitaž je svojevrsna slika Rusije. Rusije, koju svi vole", rekao je Piotrovski.

U Narodnom muzeju Srbije posetioci će moći da posete izložbe "Nevidljiva umetnost" i "Carski porcelan". Projekat "Za granicom vidljivog" krši glavno pravilo muzeja - da je zabranjeno dirati eksponate. Na ovoj izložbi pipanje eksponata je dozvoljeno, čak je i obavezno.

Ermitaž već dugi niz godina eksperimentiše sa formatima, stvarajući replike umetničkih dela: bareljefe, taktilne kopije, 3D portrete. U početku je ovaj projekat bio razvijan za slabovide i slepe osobe - posetioce muzeja, ali pokazalo se da je taktilni pristup umetnosti blizak najširoj javnosti. 

U Narodni muzej Srbije Ermitaž nije doneo samo retke eksponate, već i poseban doživljaj uživanja u umetnosti. Na postavci "Nevidljiva umetnost" posetioci mogu da osete šta znači kada možete da dodirnete muzejsko blago, što smo se i lično uverili.

Kustos Igor Malkiel kazao je da je ova neobična izložba podeljena na dva dela. Prvi deo datira još iz petog veka, a posvećen je nalazima zoroastrijskog lokaliteta Pendžikent (Tadžikistan) i iskopavanjima pete humke Pazirika (Altajske planine, Rusija).

"Predstavljamo neobičnu inkluzivnu izložbu. Veoma smo zahvalni Ministarstvu kulture Srbije i Narodnom muzeju na saradnji. Ova izložba je posvećena ljudima sa lošim vidom, lošim sluhom i problemima u razvoju. To ne znači da neće biti zanimljiva i svima ostalima koji nemaju tih problema, jer svi žele da pipnu muzejske eksponate", rekao je Malkiel. 

Kako je naveo, mogu se videti i trodimenzionalne scene zidnih slika drevnog Pendžikenta (6. i 8. vek nove ere) i njihove animirane rekonstrukcije -  animirani filmovi koji otkrivaju značenje crteža.

Malkiel je, među mnogim eksponatima, pokazao i plišanog psa, omiljenu igračku carevića Alekseja, sina cara Nikolaja Drugog, koja je napravljena u Nemačkoj - uz napomenu da su skoro svi carski dvorovi imali takve igračke. 

Veličanstveni primerci dekoracije carske gozbe

Carska fabrika porcelana je u saradnji sa Ermitažom ponudila izuzetne replike dvorskih servisa za ručavanje, zasnovanih na autentičnim istorijskim eksponatima. 

Iz muzejske zbirke odabrani su najbolji primerci - posuđe i ukrasi koji su od 18. do početka 20. veka činili veličanstvenu dekoraciju carske gozbe, koji su ranije bili u ostavama za posuđe Zimskog dvorca i drugih carskih rezidencija. 

Kustos Irina Bagdasarova ističe da ova postavka ukazuje na umetnički porcelan predstavljen kao nasleđe carske Rusije.

"Tim posuđem od porcelana pričamo priču o carskoj porodici Romanov, o njihovom životu, kao i o umetničkim stilovima od 18. do početka 20. veka. O sopstvenom porcelanu maštao je još Petar Prvi, putujući po Evropi gde je kupovao unikatne predmete od 'furfora' (porcelan se tako nekad zvao), koje je čuvao u muzeju u Rusiji. Za vreme vladavine njegove ćerke Jelizavete Petrovne, Rusija je počela da proizvodi svoj porcelan", podsetila je Bagdasarova.

Kako je ukazala, osnovu izložbe čine servisi napravljeni po čuvenim originalima koji su se svojevremeno koristili tokom obroka, prijema i proslava carske porodice u Zimskom dvorcu i drugim rezidencijama monarha. 

Uz dvorske servise na izložbi su predstavljeni i svečani portreti ruskih vladara, veličanstvene panorame Sankt Peterburga, slike carskih rezidencija i dvorske trpeze. 

Izložba je način da se oseti duh prošlih vremena i uroni u posebnu atmosferu Ermitaža. Podržana je neobičnim arhitektonskim dizajnom ekspozicije, koji je stilizovan u skladu sa enterijerom muzeja.

Obe postavke u Narodnom muzeju biće otvorene za posetioce do 24. novembra.

image