Kultura

Nova predstava u Zvezdara teatru: "To kad uvati ne pušta", muž hipohondar i žena koja ga trpi

Komad autorskog tandema Milutin i Milan Karadžić je komedija karaktera i mentaliteta, u kojoj supružnike igraju Milutin Mima Karadžić i Nela Mihailović
Nova predstava u Zvezdara teatru: "To kad uvati ne pušta", muž hipohondar i žena koja ga trpi© Јаков Симовић / Звездара театар

Predstava "To kad uvati ne pušta" u režiji Milana Karadžića, po tekstu Miodraga Karadžića o starijem bračnom paru – mužu hipohondru i ženi koja ga trpi i pazi, premijerno biće izvedena 8. novembra u 20 sati u Zvezdara teatru.

Direktor Zvezdara teatra, dramski pisac i akademik Dušan Kovačević opisuje ovaj komad kao "lepu intimnu priču o dvoje ljudi, koja se događa u Crnoj Gori, ali bi po svom značenju i odnosu između likova mogla da se dogodi bilo gde".

"Kada bih morao da prepričam komad u jednoj rečenici, rekao bih samo da jedna bolesna žena izuzetno brine o izuzetno zdravom čoveku. To je vrlo apsurdno, ali vrlo tačno", rekao je Kovačević na konferenciji za novinare.

Reditelj Karadžić je istakao da je ovo pre svega glumački komad, a po žanru komedija karaktera i mentaliteta.

"Problem je univerzalan. Ova priča bi mogla da se dešava u bilo kom manjem mestu u Bosni, Hrvatskoj, Srbiji... Od dva snažna karaktera, jedan je hipohondar koji ugnjetava svoju ženu koja ga zna u dušu. Težak je i mukotrpan život žene koja neguje takvog muža. Pritom, on nije zao, čak ima notu tragičnog lika, jer nema nikakvo osećanje da je naporan, da ugnjetava ženu. Naprotiv, misli da je najpošteniji, najiskreniji, što daje jednu radosnu tugu celom komadu", izjavio je Milan Karadžić.

Bračni par, Novicu i Ikoniju igraju Milutin Mima Karadžić i Nela Mihailović, koji već igraju zajedno u predstavi Zvezdara teatra "Sportsko scre" po tekstu Đorđa Milosavljevića a u režiji Milana Karadžića.

Kompozitor muzike  je Vladimir Petričević, kostime je kreirala Dragica Laušević, a scenografija je delo Borisa Maksimovića.

"To kad uvati ne pušta" je 93. premijera Zvezdara teatra. Predstava se igra na Novoj sceni, a reprize su 21, 22. i 27. novembra.

image