Kultura

Pozorišni festival "Parobrod" od 20. do 25. novembra u Beogradu

Treće izdanje beogradskog festivala ponudiće publici četiri nova pozorišna ostvarenja i dve predstave koje su prethodnih godina bile na stalnom repertoaru Parobroda
Pozorišni festival "Parobrod" od 20. do 25. novembra u BeograduGetty © Stuart C. Wilson / Stringer

Treće izdanje pozorišnog festivala "Parobrod" biće održano od 20. do 25. novembra u beogradskoj Ustanovi kulture Parobrod, saopštila je direkcija.

Na programu manifestacije u trajanju od šest dana su četiri nova pozorišna ostvarenja pored dve predstave koje su prethodnih godina bile na stalnom repertoaru Parobroda.

Pozorišni igrokaz "Plovidba" u režiji Fedora Đorovića i interpretaciji glumaca Gale Šalipur, Komnena Cerovića i Fedora Đorovića, u ponedeljak, 20. novembra će otvoriti ovogodišnji festival.

Predstava "Plovidba" je priča o mornaru koji pokušava da se dokaže u svetu beskrajnog okeana. U toku svog putovanja susreće se sa podvodnim svetom i misterioznom tunom čija pojava ga proganja.

Drugi dan festivala, 21. novembra rezervisan je za komad "Sastanak na slepo".
U pitanju je priča o (ne)poznavanju samog sebe i postavlja pitanje koliko nas virtuelni život zbližava ili razdvaja u iluziji da nekoga dobro poznajemo. Drama predstavlja metaforu društva u kome se putem interneta upoznajemo, ali se ne poznajemo.

U predstavi igraju Milena Đorđević i Predrag Kotur, a režiju potpisuje poznati glumac Miloš Đorđević.

Marina Bukvički i Ivan Nikolić će 22. novembra igrati predstavu "Ja lutka" koja je nastala na Institutu za umetničku igru, na doktorskim studijama Umetnička igra i performans. Projekat predstavlja omaž našoj istaknutoj naučnici Milevi Marić Ajnštajn, kroz analizu njenog života iz jednog sasvim drugačijeg ugla posmatranja.

Predstava "Ja lutka" je priča o ljubavi i izdaji, o tome šta su ljudi u stanju da žrtvuju samo da bi bili prihvaćeni, i ona postavlja pitanje kao ujedno i motiv za realizaciju ovog projekta - "Koliko košta ljubav?"

Predstava "Reci ne nasilju", koju je režirao glumac Fuad Tabučić, biće izvedena 23. novembra. Omnibus pozorišno delo je zasnovano na istinitim ispovestima i kroz šest priča govori o svemu kroz šta prolaze žrtve nasilja. Glumci u predstavi su: Aleksandra Manasijević, Aleksandra Mihajlović, Snežana Knežević, Marina Kukić i Fuad Tabučić.

Predstava "Bajbok", u adaptaciji i režiji Tatjane Kecman, koja i glumi sa Anom Lečić, očekuje publiku 24. novembra. Nastala po motivima čuvenog dramskog teksta "Emigranti" poljskog pisca Slavomira Mrožeka, ova tragikomična priča - duodrama smeštena je u Švedskoj.

Dve žene sa naših prostora u iznajmljenom stanu, slave Novu godinu. One su zarobljene, ne samo zbog karantina i pandemije korona virusa, već i svojih pogrešnih uverenja i fantazije o boljoj budućnosti, a sadašnjost prolazi pored njih.

Festival zatvara 25. novembra predstava "Litica" po tekstu Stefana Isakovića, a mladu glumačku ekipu čine: Fedor Đorović, Gala Šalipur, Jovan Mijović, Jelena Tjapkin i Sunčica Milanović.

"Naspram litice svi smo jednaki, sitni i neznatni, a naš mali život snom je zaokružen. Na javi litica nam se čini neosvojivom ali u snu imamo moć tu da joj prkosimo na vrhu i na dnu. Ipak smo mi građa od koje se prave snovi", poručuje ekipa "Litice".

Pozorišni festival "Parobrod" je podržao Sekretarijat za kulturu Grada Beograda.

image