Kultura

"Ćelava pevačica" iz Tivta u čast Jagoša Markovića: Suze i dugi aplauz

Bokeška adaptacija Joneskovog teksta izvedena je u okviru ciklusa "Jagošev novembar", posvećenog čuvenom reditelju
"Ćelava pevačica" iz Tivta u čast Jagoša Markovića: Suze i dugi aplauz© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

Emotivno je bilo izvođenje "Ćelave pevačice" Centra za kulturu Tivat iz Crne Gore, poslednjeg projekta nedavno preminulog reditelja Jagoša Markovića, na Sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta u Beogradu, budući da su glumci plakali na kraju predstave koju je ispratio dugotrajan aplauz publike.

Crnogorski glumac Branimir Popović imao je potrebu na kraju da se obrati gledalištu.

"Dragi ljudi, poštovana publiko, večeras ste gledali poslednje što smo radili sa našim dragim rediteljem Jagošem Markovićem. Ovo je njemu u čast", naglasio je Popović i izazvao novu seriju aplauza i suza kolega.

"Ćelava pevačica" biće izvedena i večeras na istom mestu kao dvodnevno gostovanje produkcije iz Tivta.

U ovoj postavci drame apsurda rumunsko-francuskog pisca Ežena Joneska, premijerno izvedenoj 1. jula na festivalu "Purgatorije" u Tivtu, igraju Olga Odanović, Branko Bane Vidaković, Dubravka Drakić, Momčilo Otašević, Sandra Bugarski i Branimir Bane Popović.

Adaptirana verzija "Ćelave pevačice" predstavlja crnogorski milje, likove iz Boke Kotorske i ilustruje njihov mentalitet kroz univerzalnu i vanvremensku dramu.

Gostovanje Centra za kulturu Tivat predstavlja ciklus "Jagošev novembar", kao ideju upravnika beogradskih pozorišta da njemu u čast igraju produkcije pod njegovim rediteljskim potpisom.

image