Kultura

Voja Brajović i Hana Selimović najbolji glumci na Gavelinim večerima u Zagrebu

Srpski glumci nagrađeni su za role u predstavi "Otac" Ateljea 212, koju je režirao Paolo Mađeli po tekstu jednog od najuzbudljivijih dramskih pisaca našeg vremena Florijana Zelera
Voja Brajović i Hana Selimović najbolji glumci na Gavelinim večerima u Zagrebu© FOTO TANJUG / FOTO HINA / EDVARD ŠUŠAK

Najbolji glumci 36. Gavelinih večeri, festivala koji se održava u zagrebačkom Gradskom dramskom kazalištu Gavela, jesu srpski glumci Hana Selimović i Voja Brajović, oboje nagrađeni za role u predstavi "Otac" beogradskog Ateljea 212.

Žiri je zbog vrhunsko odigranih uloga dodelio po dve nagrade za žensko i muško glumačko ostvarenje.

Hani Selimović nagrada za najbolju žensku ulogu je pripala za tumačenje role ćerke Ane u komadu Florijana Zelera, autora koga svetska kritika smatra jednim od najuzbudljivijih dramskih pisaca našeg vremena, a koji je na scenu postavio Paolo Mađeli.

"Hana je uspela da svaki novi prizor odigra kao da je prvi, oslikavši ženu čiji se život zbog očeve demencije pretvorio u veliki kontinuirani bolni gubitak. U takvom estetskom okviru izgraditi ženu od krvi i mesa, koja u svakom novom nastupu ispočetka uspeva da zadrži saosećanje gledalaca – veliko je umeće", navedeno je u saopštenju žirija.

Voja Brajović je nagrađen za tumačenje naslovnog lika u istoimenom komadu, inače drugom delu Zelerove tragikomične trilogije ("Majka", "Otac" i "Sin").

"Brajović je uspeo da portretiše oca koji se bori s demencijom terajući nas da ga podjednako volimo i mrzimo. Portretišući pažljivo karakter sastavljen od razmaženog deteta, šarmantnog muškarca, starog sadiste i osobe pogubljene u bolesti koja je proždire, uspeo je da nas iznenadi kroz svaki novi prizor. I bez obzira na različite osobine svog obolelog starca, u svakom trenutku u svom telu i pogledu zadržava ranjivost koja naprosto obara s nogu", precizirao je žiri.

Pored Brajovića i Selimovićeve u ovoj predstavi, koja je imala premijeru 27. marta 2023. na Sceni "Mira Trailović" Ateljea 212, igraju i Ivan Mihailović, Dragana Varagić, Isidora Simijonović i Marko Grabež.

image