Kultura

"Beograd–Pariz: umetničke veze" u KCS u Gradu svetlosti: Izložba umetnika dve prestonice

Izloženi su radovi stvaralaca koji su usko povezani s likovnom scenom Grada svetlosti, a poreklom su iz srpskog glavnog grada
"Beograd–Pariz: umetničke veze" u KCS u Gradu svetlosti: Izložba umetnika dve prestonice© FOTO TANJUG/ JELENA MEDAKOVIĆ, fotografija niske rezolucije/ nr

Ambasadorka Srbije u Parizu Ana Hrustanović otvorila je izložbu "Beograd–Pariz: umetničke veze" Muzeja grada Beograda u Kulturnom centru Srbije u Parizu, u prisustvu brojnih zvanica, predstavnika umetničkog miljea francuske prestonice, kao i značajnih pojedinaca pariskog kulturnog života.

Izložba predstavlja radove umetnika srednje i mlađe generacije koji ili stvaraju u Parizu ili su svojom likovnom poetikom, uticajima, obrazovanjem i usavršavanjem usko povezani s likovnom scenom Grada svetlosti, ali su vezani i za Beograd bilo svojim poreklom, obrazovanjem ili mestom rada.

U rasponu od klasičnih slika na platnu i crteža, do objekata, tekstilnih instalacija i video-radova, možemo pratiti autentičan lični jezik svakog autora i jedinstvenost njihovih poetika.

Pojedinačno veoma bogate umetničke karijere ovih stvaralaca sada su prikazane u svetlu kategorije koja ih sve na neki način povezuje, a to su mesto i uticaj Beograda i Pariza ne samo kao velikih gradova već i kao stecišta bogatog kulturnog i umetničkog života.

Postavku čine dela Damjana Kovačevića, Vladimira Lalića, Mihaela Milunovića, Filipa Mirazovića, Bogdana Pavlovića, Milivoja Miška Pavlovića, Marka Velka, Vuka Vidora i Brankice Žilović.

image