Kultura

Vremeplov koji vraća u doba Firentinske republike: Otvorena Mikelanđelova "tajna soba" (VIDEO)

Ova tajna odaja nalazi se u Muzeju kapela Mediči i zapravo je mali podrum dug 10 metara, širok tri i visok dva i po metra u kome je sačuvano na desetine crteža velikog majstora
Vremeplov koji vraća u doba Firentinske republike: Otvorena Mikelanđelova "tajna soba" (VIDEO)© Tanjug/Francesco Fanfani via AP, HO

"Tajna soba" u kojoj se nalaze skice renesansnog umetnika i vajara Mikelanđela Buonarotija u podrumu Mediči Memorijalne kapele Nacionalnog muzeja Barđelo u Firenci, otvorena je za turiste od 15. novembra.

Ova tajna odaja nalazi se u Muzeju kapela Mediči i zapravo je mali podrum dug 10 metara, širok tri i visok dva i po metra u kome je sačuvano na desetine crteža velikog majstora.

Prema rečima direktorke muzeja Paole D'Agostino, umetnik je oslikao sobu kada se krio od smrtne kazne za podršku ustanku u Firenci, koju mu je izrekao papa Klement VII.

Direktorka muzeja je rekla da je prostorija otkrivena tokom restauratorskih radova 1975. godine, a ranije je služila kao skladište uglja. Takođe je napomenula da je za Firencu "ovo deo Mikelanđelove istorije koji je nedostajao".

"Ko ovde dođe, pored jedinstvene atmosfere, osetiće da je u svojevrsnom vremeplovu koje ga vraća u doba Firentinske republike i osetiće komplikovane odnose porodice Mediči i najvećeg umetnika tog vremena", rekao je D’Agostino.

Kako je saopštila pres služba muzeja, otvaranje "tajne sobe" za javnost je i dalje eksperimentalno – broj posetilaca je strogo ograničen, a vreme obilaska je ograničeno na oko 15 minuta kako bi se smanjio uticaj veštačkih svetala na Mikelanđelova dela.

image