Kultura

Premijera predstave "Mama" u Ateljeu 212: Psihološki triler o majčinstvu

Šta znači biti dobra majka, da li je osećanje za brigu o detetu unapred predodređeno i da li uznemirena majka može da smiri uplakano dete - pitanja su kojima se bavi komad nagrađivane britanske autorke
Premijera predstave "Mama" u Ateljeu 212: Psihološki triler o majčinstvu© Бошко Ђорђевић, Атеље 212

Predstava "Mama" Britanke Morgan Lojd Malkolm, u režiji Nebojše Bradića, premijerno će biti izvedena 16. decembra na sceni "Petar Kralj" u Ateljeu 212.

"U ovom drskom, snažnom i napetom komadu, autorka analizira pojam majčinstva i pitanje potencijalne neadekvatnosti u ulozi za koju smo naučeni da treba da bude prirodna", saopštilo je pozorište.

Kako je navedeno, protagonistkinja je nesavršena i iznemogla majka, koja usled sopstvene istrošenosti i nerazrešenih traumatskih događaja iz prošlosti ne uspeva da prepozna i umiri potrebe svog deteta.

Nakon neočekivanog poziva koji prekida Ninino slobodno veče, veče u kojem se prvi put odvojila od svog tromesečnog sina, tekst oštro zaokreće u uzbudljivi psihološki triler, u kome se neispavanost jedne majke pretapa u košmarnu situaciju i vrtlog preispitivanja ispravnosti odluka i traženja krivca.

"To je intenzivni rolerkoster za svakog ko je roditelj, ili ima roditelje, ili će postati roditelj. Nina je mlada žena koja se odlučila da uđe u novu životnu fazu i postane majka. Iza nje je proces odrastanja bez obaveza, ispred je život u kojem ona više ne odlučuje samo o sebi", konstatovao je reditelj Bradić.

U predstavi igraju Tamara Dragičević, Jelena Stupljanin i Jasmina Avramović, komad je preveo Đorđe Krivokapić, kostim je osmislila Marina Medenica, za scenografiju je bila zadužena Marija Jevtić, dok je muziku komponovala Aleksandra Vrebalov.

image