Kultura

Jubilarni 60. Oktobarski salon od 20. oktobra do 1. decembra 2024. godine

Tri različite koncepcije osmisliće tri kustoska tima
Jubilarni 60. Oktobarski salon od 20. oktobra do 1. decembra 2024. godine© A.H./ATAImages

Jubilarni 60. Oktobarski salon u organizaciji Kulturnog centra Beograda biće realizovan od 20. oktobra do 1. decembra 2024. godine, najavila je pomoćnica direktora za program KCB-a Zorana Đaković Minniti.

"Sledeće godine ćemo imati otvaranje baš na onaj datum kako je osmišljeno, dakle 20. oktobra. Biće raznih tematskih celina, okvira, uspostavljanja dijaloga s umetnicima, likovnim kritičarima i istoričarima umetnosti o tome šta bi bila vizija 60. Salona", navela je Đaković Minniti.

Tri različite koncepcije koje će osmisliti tri kustoska tima trebalo bi da kroz izložbu i program odgovore kako i do koje mere savremena umetnost pokušava da reflektuje i odgovori na različite izazove i probleme doba u kojem živimo, ali i šta zauzvrat njene unutrašnje krize govore o nama i našem položaju u savremenosti.

Prvi kustoski tim čine: Lina Džuverović, profesorka na Umetničkoj školi Čelsi Univerziteta u Londonu, Emilija Epštajn i Ana Knežević, kustoskinje u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu.

"Zanimljivo je da će Oktobarski salon imati tri koncepta za narednu godinu s tri odvojena tima kustosa. Kod nas je izražena zamisao aktivizma, feminističkog pokreta, prisutna je ideja nade, discipline i angažmana u ovom projektu. Dugoročni pristup i koncept naše izložbe želimo da imamo na neki način kroz istoriju feminizma", objasnila je Džuverovićeva.

Drugi kustoski tim čine: Lorenco Balbi, direktor Muzeja moderne umetnosti u Bolonji - MAMbo (Italija) i Dobrila Denegri, istoričarka umetnosti i kustoskinja, koji će imati koncept izložbu "Tragovi".

U trećem timu su Matju Lelievr, kustos u Muzeju savremene umetnosti u Lionu, i Marijana Maja Kolarić, direktorka Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, sa projektom "Estetika susreta".

Oktobarski salon je izložba reprezentativnih dela iz aktuelnog stvaralaštva u oblasti likovnih umetnosti, koja ima status stalne manifestacije u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd, osnivača i pokrovitelja manifestacije.

image