Kultura

Pozorište na Terazijama proslavilo 74. rođendan: Putovanje kroz istoriju muzike

Muzičko-scenski program bio je posvećen mnogim velikanima koji su učestvovali u uspehu i obeležili ovaj muzički teatar
Pozorište na Terazijama proslavilo 74. rođendan: Putovanje kroz istoriju muzike© FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/ bg

Pozorište na Terazijama proslavilo je 74. rođendan izvedbom kolažne predstave "Na pragu jubileja" kao specijalnog muzičko-scenskog programa u kojem su pevali i recitovali poeziju mnogi dramski umetnici koji su obeležili istoriju ovog teatra.

Domaćin ceremonije bio je glumac Rade Marjanović, v. d. upravnika Pozorišta na Terazijama.

"Na pragu smo jubilarne 75. godišnjice našeg pozorišta. Rođendan je 23. decembra i ove godine smo rešili da ga proslavimo onako kako najbolje znamo. Napravili smo svoj kutak koji na taj način u izrežiranim predstavama nije izvodljiv. Dakle, bez reditelja, preciznih indikacija i pravila, već samo naših želja", rekao je Marjanović o programu koji je bio svojevrsno putovanje kroz istoriju domaće i svetske muzike, od starog i novog rokenrola, savremenog pop žanra, evergrina, preko šansona, do primenjene filmske muzike i džeza.

Osim solista, u ovom projektu je učestvovao i orkestar pozorišta s dirigentom Milanom Nedeljkovićem na čelu.

Veče je bilo posvećeno mnogim velikanima koji su učestvovali u uspehu i obeležili ovo muzičko pozorište kao davno popularni glumac i pevač za decu Dragan Laković i čuveni kompozitor Vojkan Borisavljević.

U čast veterana filmske muzike Zorana Simjanovića, Tanja Bošković je otpevala pesmu "Nemoj da brigaš" iz čuvenog filma "Balkan ekspres", po kojem će nastati novi mjuzikl Pozorišta na Terazijama.

Pored Boškovićke nastupili su Ljiljana Stjepanović, Rade Marjanović, Mirjana Mina Lazarević, Slaven Došlo, Dragan Vujić Vujke, Žarko Stepanov, Ivana Knežević, Jelena Jovičić, Olivera Bacić Dragičević, Vladan Savić, Dušan Svilar, Kristina Savić, Duško Radović, Slobodan Stefanović, Arsenije Tubić i mnogi drugi.

Pre predstave "Na pragu jubileja" glumac Dragan Vujić Vujke je istakao dobitnike Godišnjih nagrada Pozorišta na Terazijama, svi su nagrađeni za novi mjuzikl "Žene na ivici nervnog sloma" – reditelj Nebojša Bradić i glumice Ivana Knežević i Olivera Bacić Dragičević, koja je osvojila nagradu "Janoš Tot".

image