Kultura

Mjuzikl "Producenti" se vraća na Terazije

Jedan od najpoznatijih brodvejskih mjuzikala Mela Bruksa biće ponovo na repertoaru beogradskog muzičkog pozorišta od 8. decembra
Mjuzikl "Producenti" se vraća na Terazije© Позориште на Теразијама

Nakon višegodišnje pauze zbog pandemije, 8. decembra na repertoaru Pozorišta na Terazijama ponovo će se naći jedan od najpoznatijih brodvejskih mjuzikala Mela Bruksa "Producenti", a glumac Miloš Đorđević postaće deo velikog ansambla ove predstave i oživeće na sceni lik Maksa Bjalistoka.

Premijera predstave održana je 26. februara 2011, a u premijernoj podeli igrali su i Nebojša Dugalić (Maks Bjalistok), Nikola Simić (Rodžer de Bri) i Andrija Milošević (Franc Libkind).

"Prvi susret sa materijalom je bio vrlo uzbudljiv ali je u meni izazvao i izvesnu dozu straha. Da li ću uspeti da jednu od najvećih brodvejskih muških uloga interpretiram na nivou na kom je neophodno i da li ću dostići nivo mog dragog kolege Nebojše Dugalića, koji je igrao ovu ulogu pre mene. Savladavanje muzičkih partitura kao i dramskih delova je bilo naporno, ali mi je omogućilo da još bolje upoznam sebe i kao glumca i kao čoveka" rekao je Đorđević.

Autorski tim predstave u režiji Juga Radivojevića čine i Slobodan Obradović (prevod i prepev), Ivan Ilić (muzički aranžmani), Milan Nedeljković (dirigent), Igor Barberić (koreograf), Aleksandar Denić (scenograf) i Marina Medenica (kostimograf). U predstavi igraju Slobodan Stefanović, Jelena Jovičić / Ivana Popović, Rade Marjanović, Miroljub Turajlija, Milan Antonić kao i hor, balet i orkestar Pozorišta na Terazijama.

"Producenti", mjuzikl premijerno izveden na Brodveju 19. aprila 2001. godine, nastao je na osnovu istoimenog filma Mela Bruksa iz 1968. godine. Ova predstava, sa Metju Broderikom i Natanom Lejnom u naslovnim ulogama, izvedena je 2.502 puta i prevedena na 15 svetskih jezika.

Na dodeli Toni nagrada 2001. godine, "Producenti" su osvojili 12 priznanja (od ukupno 15 nominacija). Na ovaj način oborili su rekord koji je 37 godina držao mjuzikl "Zdravo, Doli!" koji je osvojio 10 nagrada.

Mel Bruks, pisac, reditelj i glumac, važi za jednog od najboljih komičara modernog doba, kralja satire, farse i parodije i malobrojnih umetnika koji su osvojili sve važnije nagrade (Gremi, Toni, Emi i Oskar).

Umetnik koji je svojevremeno izjavio da je "jedini Jevrejin koji je imao koristi od Hitlera", i da je dobar ukus neprijatelj komedije, stvorio je specifičan stil u komediji koji se danas jednostavno prepoznaje kao "melbrukovski".

image