Kultura

Zbirka ruskih regiona u Adligatu: Najlepši predmet porcelanski beli medved iz Sankt Peterburga

Za godinu i po dana putovanja kroz 63 ruska regiona sakupljeno pola tone knjiga, suvenira i materijala – koji su vozom stigli iz Vladivostoka
Zbirka ruskih regiona u Adligatu: Najlepši predmet porcelanski beli medved iz Sankt Peterburga© Принтскрин/Инстаграм/@udruzenjeadligat

Udruženje Adligat saopštilo je da je u njihovom Muzeju knjige i putovanja otvorena Zbirka ruskih regiona, koju je posetio ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko.

Zbirka ruskih regiona nastala je posle putovanja predsednika Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat Viktora Lazića kroz 63 ruska regiona 2009. i 2010. godine, kaže se u saopštenju.

"Pred nama je veliki posao. Ovom zbirkom je obuhvaćena skoro cela Rusija, ali nastavićemo da je dopunjujemo i sakupljamo knjige, predmete i sve što je važno za svaki region", izjavio je Bocan-Harčenko.

Lazić je naveo da je godinu i po dana putovao "ladom nivom" od Dečana do Murmanska i dalje, i da je sakupio pola tone knjiga, suvenira i materijala koje je u Vladivostoku utovario u voz.

Prema njegovim rečima, između ostalog, iz Sverdlovske oblasti stigao je uramljen redak endemski cvet, iz Voroneške oblasti vunene čizme s pletenim narodnim motivima, a Volgogradske oblasti kristalna kugla s ugraviranim spomenikom pobede.

"Guverner Jamalsko-neneckog autonomnog okruga nedavno je došao u Adligat i predao poklone. Tako je stigao možda i najlepši predmet u celoj zbirci – porcelanski beli medved proizveden u slavnoj carskoj fabrici u Sankt Peterburgu koja od 1774. godine pravi najbolji porcelan na svetu", naveo je Lazić.

image