Kultura

Direktor Ermitaža ekskluzivno za RT Balkan: Srpske freske i ikone pokazao bih u Rusiji

Dok se u Srbiji održavaju Dani Ermitaža, prvi čovek ovog čuvenog muzeja dr Mihail Pjotrovski otkriva šta ga najviše fascinira u srpskom kulturnom nasleđu
Direktor Ermitaža ekskluzivno za RT Balkan: Srpske freske i ikone pokazao bih u Rusiji© РТ Балкан

Freske i ikonografija u Srbiji su jedinstvena pojava. Ako govorimo o mogućim izložbama, bilo bi sjajno da ih prikažemo u Rusiji, kaže generalni direktor Ermitaža akademik dr Mihail Pjotrovski za RT Balkan, odgovarajući na pitanje šta bi Ermitaž od srpskog kulturnog blaga želeo da prikaže u Sankt Peterburgu.

"Impresivne su i arheološke zbirke Narodnog muzeja Srbije, čiji bi prikaz zajedno sa zbirkom Ermitaža mogao da bude zanimljiv izložbeni projekat", ocenio je Pjotrovski.

Pred skoro punom salom Filološkog fakulteta u Beogradu, Pjotrovski je večeras održao predavanje putem video-linka, u okviru manifestacije "Dani Ermitaža u Srbiji".

Direktor čuvenog muzeja je naveo da u enciklopedijskim zbirkama postoje eksponati vezani za srpsku kulturnu baštinu i da je među njima i portret cara Petra Velikog, koji je naslikao srpski umetnik.

"Sliku je u manastiru Velika Remeta otkrio ruski istoričar Uvarov. Za vreme vladavine Aleksandra Drugog, portret je otkupljen za zbirku Ermitaža. To delo, koje se smatra retkom životnom slikom Petra Prvog, sada je predstavljeno na stalnoj postavci muzeja", objasnio je.

Kako je istakao, u Vojnoj galeriji iz 1812. godine u Zimskom dvorcu može se videti portret Mihaila Andrejevića Miloradovića, a Ermitaž takođe čuva njegovu i njegovu uniformu.

Pjotrovski je predstavio Ermitaž na slajdovima, pa je tako publika na tren mogla da vidi sve dragocenosti muzeja.

Posetioci su mogli da vide deo veličanstvene zbirke zapadnoevropskog slikarstva sa delima Mikelanđela Leonarda da Vinčija, Rubensa, Rembranta, Vinsenta van Goga, Pabla Pikasa, Matisa i drugih.

Pored dela italijanskog, francuskog, španskog i holandskog slikarstva, muzej je poznat po svojoj arheološkoj zbirci, kolekciji srednjovekovne evropske umetnosti, zbirci skulptura i primenjene umetnosti.

Tu je i kolekcija ruske umetnosti svih epoha, mada se njen deo čuva i u Ruskom muzeju. Takođe, predstavljen je i "Zimski dvorac", nekadašnja glavna rezidencija ruskih careva.

"Ermitaž gradi mostove na mnogo načina. Upravo je kultura ta koja čvrsto povezuje različite narode. Tim principom treba u praksi da se rukovode i muzeji, a kulturni mostovi se moraju rušiti poslednji", zaključio je Pjotrovski.

U Srbiji su u toku Dani Ermitaža, a posetioci u Beogradu mogu da posete izložbu carskog porcelana, da uživo vide umeće ruskih baletskih umetnika i da uživaju u mnogim drugim sadržajima. 

image