Srbija i Balkan

Počeli Dani Ermitaža u Srbiji: Ruski baletski umetnici na sceni Narodnog pozorišta (FOTO/VIDEO)

Povodom obeležavanja 100-godišnjice srpskog baleta, Balet Jakobson iz Sankt Peterburga izveo je večeras najbolja dela iz svog repertoara
Počeli Dani Ermitaža u Srbiji: Ruski baletski umetnici na sceni Narodnog pozorišta (FOTO/VIDEO)© FOTO TANJUG / STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Manifestacija Dani Ermitaža u Srbiji, koju jedan od najvećih muzeja u svetu prvi put organizuje u našoj zemlji, počela je večeras u Beogradu.

U Narodnom muzeju Srbije, Ermitaž je istovremeno otvorio dve izložbe: "Nevidljiva umetnost" i "Carski porcelan", a povodom obeležavanja 100-godišnjice srpskog baleta, Balet Jakobson iz Sankt Peterburga izveo je večeras na sceni Narodnog pozorišta najbolja dela iz svog repertoara.

Svečanosti u Narodnom muzeju Srbije prisustvovala je i potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i drugi uvaženi gosti.

Gojković je napomenula da će se u narednim nedeljama srpskoj publici "predstaviti tri stožerne tačke ruske kulture: nasleđe Ermitaža, jednog od najznačajnijih svetskih muzeja, balet i klasična muzika".

"Realizacija projekta Dani Ermitaža u Srbiji predstavlja vrhunac saradnje Srbije i Rusije u oblasti kulture. Ona daje pun udeo daljem jačanju naših prijateljskih odnosa i jasnom prepoznavanju i prožimanju dveju kultura", dodala je ministarka.

Podsećajući da istorijska povezanost i sličnost dve kulture datira još iz srednjevekovnog doba, kada su prosvetitelji Ćirilo i Metodije, šireći hrišćanstvo i pismenost, uspostavili temelje kultura slovenskih naroda, Gojković je rekla da je od tada do danas nebrojeno primera preplitanja i uzajamnog obogaćivanja naših kultura.

"U osnivanju prvog baletskog ansambla u našoj zemlji, u Narodnom pozorištu u Beogradu, ključnu ulogu imali su pedagozi i umetnici iz Rusije, prvenstveno slavna Jelena Poljakova", ukazala je Maja Gojković.

Izražavajući posebno zadovoljstvo što Dani Ermitaža u godini važnog jubileja – jednog veka srpskog baleta, u čijem stvaranju su ruski umetnici imali značajnog udela, donosi svojevrsnu umetničku poslasticu za sve ljubitelje baletske umetnosti, Gojković je kazala da je uverena da je ovo samo početak buduće uspešne i veoma sadržajne saradnje.

Zamenica direktora Ermitaža Svetlana Adaksina podsetila je da je projekat omogućen zahvaljujući Ministarstvu kulture Srbije, Narodnom muzeju, Ermitažu i kompanije "Gaspromnjeft" koja odavno posluje u Srbiji.

Zamenik direktora "Gaspromnjefta" Aleksandar Dibalj istakao je da ta kompanija već 15 godina posluje u Srbiji.

"Naša filozofija je da, poslujući u Srbiji, nastojimo da učestvujemo u kulturnom razvoju i očuvamo zajedničko nasleđe naših dveju zemalja. Prvi projekat je stvaranje mozaika u Hramu Svetog Save. Danas imamo projekat koji je 'Gasprom' odlučio da organizuje sa državnim muzejom Ermitaž. Pre godinu dana sam sugerisao direktoru muzeja Ermitaža da je potrebno napraviti izložbu i odmah dobio pozitivan odgovor", kazao je Aleksandar Dibalj.

image