Magazin

Nežni čuvari najpoznatijeg ruskog muzeja - Ermitaž čuvaju mačke

Mačke, čuvari Ermitaža, nalaze se zvanično u "sistematizaciji radnih mesta" na poziciji "specijalista za čišćenje prostorija" muzeja Ermitaž! Od običnih istrebitelja glodara do glavne atrakcije muzeja koja parira svetski poznatim slikarima poput Rembranta i Da Vinčija - mačke Ermitaža krčile su svoj put vekovima. U kakvim uslovima one žive u prostorijama najpoznatijeg ruskog muzeja, kako su tamo dospele i da li je istina se o njima pišu knjige i snimaju filmovi?
Nežni čuvari najpoznatijeg ruskog muzeja - Ermitaž čuvaju mačkewww.globallookpress.com © printscreen youtube/NatalyMoscowLife

Mačke Ermitaža, najpoznatijeg ruskog muzeja nisu obične mačke - već one na specijalnom zadatku. Već nekoliko vekova ovaj ruski muzej obezbeđuju neobični četvoronožni čuvari koji se prema svojim radnim zadacima odnose veoma revnosno, održavajući red, ne samo u podrumskim prostorijama koje se zvanično vode kao njihovo "radno mesto", već i u dvorištu popularnog muzeja. Poslednjih godina zahvaljujući društvenim mrežama, ermitažne mačke stekle su i svetsku popularnost - skoro tri miliona ljudi pogledalo je TikTok video koji je podeljen sa zvaničnog naloga muzeja Ermitaž, na kome su prikazane fotografije ovih nežnih čuvara.

Mačke u Ermitaž dospele po carskog naredbi

Muzej Ermitaž sastoji se od pet građevina koje su otvorene za posetioce, a Zimska palata koja je u vreme carske Rusije bila zimska rezidencija carskih porodica, smatra se glavnom i najlepšom od svih. Tri veka stara građevina od samog nastanka bila je dom ne samo za članove carskih porodica već i za mačke. Istorija ermitažnih mačaka datira još iz 18. veka, kada su se u dvorcu namnožili brojni glodari koji su pretili da posed unište u potpunosti, velika količina pacova i miševa tamanila je sve pred sobom. Sa carskog dvora stigla je naredba - na dvor se hitno moraju poslati mačke! Tada je carica Jelisaveta I, ćerka Petra Velikog, na teritoriju dvorca dovela 30 mačaka čak iz Kazanja, grada koji se nalazi 1200 kilometara udaljeno od Sankt Peterburga. Novim stanovnicima nije trebalo mnogo da opravdaju poverenje carske porodice i zavedu red na dvoru: ubrzo su glodari istrebljeni, sve do jednog.

Kvalifikovani specijalisti za čišćenje podrumskih prostorija

Mačke Ermitaža zvanično se nalaze u "sistematizaciji radnih mesta" ovog kompleksa muzeja na pozicijama "kvalifikovanih specijalista za čišćenje podrumskih prostorija od pacova", a kako navodi i sam direktor ovog muzeja, popularnost njihovih mačaka ne ustupa popularnosti Rembrantovih umetničkih dela. Svaka mačka Ermitaža ima svoje činije, posudu sa posipom i krevet, kao i sve neophodne "papire": tu su i pasoš koji potvrđuje ličnost "zaposlenog" ali i sanitarna (veterinarska) knjižica, dok se kao mesto prebivališta navode podrumske prostorije dužine skoro 20 kilometara.

Populacija mačaka Ermitaža ograničena je na 50 jedinki, ostale mace zaposleni muzeja udomljavaju u sigurne ruke, a sistem odabira budućih udomitelja je vrlo rigorozan: prvo se organizuje intervju na kome se ispituju porodični status i uslovi života, a zatim vrši selekcija - prednost imaju udomitelji koji poseduju u svom vlasništvu nekretninu. Budući vlasnici dobijaju ne samo prijatelja za čitav život, već i počasni status "Vlasnik ermitažne mačke" i doživotni besplatni ulaz u muzej.

Od zaposlenih do brenda

U martu 2016. godine ermitažne mačke ušle su u spisak znamenitosti ovog muzeja, a sam Ermitaž patentirao je brend "Ermitažna mačka": zahvaljujući trudu i zaslugama, u suvenirnicama se mogu pronaći i suveniri sa njihovim likovima. Koliko su mačke cenjene u Ermitažu govori i činjenica da je o njima napisana knjiga "Mačkina kuća u Ermitažu", ali i snimljen dokumentarac "Ermitaž - Dvorac mačaka", dok se od 2012. godine na sajtu muzeja mogu čitati i dnevnici ermitažnih mačaka Savelija i Katje. Sami zaposleni govore da su mačke neotuđivi deo Ermitaža i da imaju posebnu dušu - dušu Peterburga.

image
VV inauguration
banner