Magazin

Spas na Krvi - hram sagrađen na mestu prolivene krvi ruskog imperatora

Kao od kolača i čipke, na obali kanala Gribojedova, uzdiže se hram, brat moskovskog Hrama Vasilija Blaženog, simbol Sankt Peterburga. Spas na krvi - mesto na kome je ubijen ruski imperator povezuje se sa mnogim legendama, poput tajanstvene ikone koja ima moć proricanja budućnosti, raspadom Sovjetskog saveza i podvodnim krstovima.
Spas na Krvi - hram sagrađen na mestu prolivene krvi ruskog imperatora© pixabay/damNarT

Spas na Krvi - veličanstveni hram sagrađen u srcu Severne prestonice Rusije, Sankt Peterburgu sa razlogom važi za jednu od glavnih atrakcija. Ovaj devetokupolni hram, spomenik arhitekture koji je danas ujedno i muzej, u sastavu je kompleksa državnih muzeja-spomenika "Isakijevski sabor", ima upečatljivu istoriju, a ispod njegovih živopisnih kupola krije se mnoštvo zanimljivih činjenica, ali i legendi i mističnih tajni:

Spas na Krvi - hram sagrađen na mestu ubistva ruskog imperatora

Hram Spas na Krvi sazidan je na mestu na kome je 1. marta 1881. godine ubijen ruski imperator Aleksandar II. Naime, odmah nakon tragičnog događaja gradske vlasti naložile su da se na mestu na kome je ubijen sazida malo spomen obeležje, međutim, novi imperator, Aleksandar III, naslednik Aleksandra II naredio je da se umesto toga sagradi velelepni hram. I ne samo to - bilo je naloženo da se mesto na kome je njegov otac ubijen sačuva unutar budućeg hrama, pa tako i dan danas stoji netaknuto mesto na kome je prolivena krv velikog ruskom imperatora.

Tajanstvena ikona koja predviđa budućnost

Prema legendi, pod svodovima kupola ovog hrama postoji ikona na kojoj su se tokom istorije pojavljivale značajne, za rusku imperiju godine, kao što su 191.,kada je otpočela februarska revolucija koja je trajala čitavih šest godina, ili 1941. godina, kada se odigrao Veliki otadžbinski (operacije vođene tokom Drugog svetskog rata, od 22. juna 1941. do 9. maja 1945. godine na Istočnom frontu) rat. Smatra se da ova ikona ima posebnu moć da predviđa važne datume odnosno prekretnice u ruskoj istoriji.

Magija brojeva - omiljena legenda svih turističkih vodiča

Jedna od najomiljenijih legendi koja se prepričava, a koja se vezuje za Spas na Krovi svakako jeste ova koja se vezuje za magiju bojeva, a turistički vodiči ne propuštaju priliku da turistima ispričaju mističnu činjenicu da je visina najviše kupole koja se nalazi u centralnom delu hrama jednaka 81 metar - što je godina u kojoj je ubijen ruski imperator Aleksandar II, dok je broj 63 ne samo visina jedne od ukupno devet kupola, već i broj godina koje je imperator imao kada je ubijen. Slučajnost ili ne - nikada nije otkriveno, li svakako jeste zanimljivo i magično.

Mrtvačnica i "Spas na Krompiru"

U vreme rata i Sovjetske vlasti u crkvama i hramovima često su se nalazile i razne druge ustanove, poput skladišta, štala, pa čak i mrtvačnica. U vreme blokade Lenjingrada, Spas na Krvi bio je pretvoren u pravu pravcatu mrtvačnicu, u koju su sa teritorije čitavog grada dovozili tela poginulih građana, čime je naziv Spas na Krvi dobio još više smisla. Pored toga, u teška za Sovjetski savez vremena, u hramu su se čuvale i zalihe povrća, pa su tako dovitljivi i duhoviti sugrađani iz šale ovaj hram nazivali i "Spas na Krompiru".

Spas na Krovi najavio raspad Sovjetskog saveza

Hram je decenijama bio "okovan" građevinskim skelama, a početkom devedesetih godina među građanima je postojalo verovanje da će onog momenta kada sa njega skinu građevinske skele, Sovjetski savez da se raspadne. Neko će reći da je ovo čista koincidencija, ali, 1991. godine kada su skele konačno skinute sa hrama, Sovjetska vlast je zaista i pala.

Podvodni krstovi sa Spasa na Krovi

Prema legendi, za vreme trajanja revolucije, sa kupola hrama skinuti su krstovi, a građani su ih potopili na dno kanala Gribojedova, na čijoj se obali hram nalazi, kako bi ih sačuvali od boljševika. Kada je opasnost prošla, a hram počeli da restauriraju, nikako nisu mogli krstove da pronađu. Tada je slučajni prolaznik prišao majstorima i rekao da krstove potraže na dnu kanala. Iako začuđeni i skeptični, radnici su ga poslušali i na opšte čuđenje, našli ih upravo tamo.

Najveća kolekcija mozaika u Evropi

Umesto tradicionalnih fresaki, osnovni vid dekoracije Spasa na Krvi predstavljaju mozaici, a čak je i ikonostas hrama izrađen ovom tehnikom. Pod svodovima kupola nalazi se najveća kolekcija mozaika u Evropi, kojoj su doprinos dali velikani ruske umetnosti, poput Vasnecova, Nesterova, Harlamova, Žuravljova, Rjabuškina, i mnogih drugih. Zanimljiva je i  činjenica da je upravo zbog izrade mozaika i umetnina kojima je hram ukrašen, njegovo otvaranje odloženo za više od deset godina.

image